Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Carraro, který vyrábí traktory pro světové značky, vyvinul hybridní traktor

Zveřejněno: 12. 10. 2018

Skupina CARRARO Groupe představí na veletrhu EIMA (7. – 11. listopadu 2018) v Itálii svůj první hybridní traktor s názvem Ibrido. zatím se ale jedná o koncept. Skupina se specializuje na vývoj a výrobu viničních a sadových traktorů v segmentu 75 až 105 koní. CARRARO Groupe nabízí své traktory pod značkou Agritalia, vyrábí však také traktory a celé modelové řady pro světové výrobce jako je např. John Deere, Massey Ferguson, Deutz, Case, Claas a Valtra.

Carraro Ibrido je hybridní speciální traktor do sadů a vinic.

Veletrh ještě ani nezačal a už Ibrido získal dvojici ocenění - "Technická inovace" a "Blue Award" za přístup k životnímu prostředí. Tento specializovaný koncept traktoru Ibrido vypadá na první pohled stejně jako jiné speciální traktory. Stejný je i motor, synchronizovaná mechanická převodovka Carraro 24x24 a rozměry.

Motorový prostor je ale vyřešen tak, aby se do něj kromě klasického spalovacího motoru vlezl ještě další motor, a to elektrický. Baterie pro elektromotor je umístěna před místem řízení. Řidič má možnost volby mezi použitím pouze klasického motoru nebo elektromotoru (např. pro pohyb v budovách tiše a bez emisí) nebo může oba motory používat současně tak, aby byl k dispozici celkový výkon až 105 koní.

Toto řešení má podle vývojářů přinést výrazné snížení spotřeby paliva a emisí. Zredukovat by se měl i čas potřebný k údržbě traktoru, protože spalovací motor je méně využíván.

Traktory Carraro dodává na český a slovenský trh společnost B.Z.Agency s.r.o., která letos na brněnském veletrhu Techagro představila traktory Agritalia.

Na vývoji hybridního traktoru pracuje i společnost Multi Tool Trac. Čím dál více vývojářů se ubírá k technologii hybridního pohonu, kterou upřednostňuje před čistě elektrickými stroji, které jsou hodně limitovány nízkou kapacitou baterií.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Carraro

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.