Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.5. – svátek slaví Zbyšek

Český startup Agdata pomáhá řídit stovky kilometrů vzdálenou plantáž rychle rostoucích topolů na Ukrajině

Zveřejněno: 10. 5. 2024

Agdata, český lídr v oblasti precizního zemědělství, rozšířil své pole působnosti mimo hranice Evropské unie. Na Zakarpatské Ukrajině pomáhá řídit provoz a monitorovat stav plantáže rychle rostoucích topolů české investiční skupiny RSJ. Ta do 5 let plánuje rozšíření současného pilotního projektu až na 5 000 ha, a to hned v několika lokalitách.

Plantáž na Ukrajině.

Agdata je největším poskytovatelem komplexních služeb a technologií precizního zemědělství v Česku. Klienti startupu dohromady spravují 2,2 milionu ha půdy, což je více jak polovina celkového zemědělského půdního fondu v Česku. Firma nyní své aktivity v oblasti zemědělství rozšířila i mimo hranice EU. V rámci využívání komplexního zemědělského systému Agdata pomáhá i s řízením plantáží rychle rostoucích topolů na Zakarpatské Ukrajině pro projekt investiční skupiny RSJ. Na vzdálenost stovek kilometrů tak přináší data o stavu porostu, jeho vývoji i řízení samotného provozu plantáže.

Vzdálený monitoring růstu topolů i pohybu techniky

Monitoring porostu probíhá v několika rovinách. Přímo na místě je instalovaná meteostanice, která monitoruje vlhkost, teplotu v ovzduší, úhrn srážek či směr a rychlost větru. Data o stavu samotného porostu poskytují satelitní snímky z družic, které nad územím přelétají v pravidelných intervalech. Z nich je možné zjistit informace o zdraví porostu, napadení škůdci, růstu nebo vláze v samotných rostlinách. Díky dlouhodobému vyhodnocování a aktuálnímu stavu je pak možné zjistit i slabá a silná místa plantáže či vytipovat další vhodné lokality.

„Součástí spolupráce s RSJ na Ukrajině je i hardware. Díky němu je možné nejen efektivně využívat zemědělské stroje a sledovat jejich pohyb, ale především plánovat a kontrolovat samotnou práci. Celá platforma Agdata funguje v cloudu a data sbíráme jak pomocí vlastních senzorů, jako jsou GPS nebo meteostanice, tak i přes API třetích stran. A právě díky jednoduché instalaci a obslužnosti zařízení vidíme v zahraničí velký potenciál. Už dlouho spolupracujeme se zemědělci v Česku i na Slovensku a vzdálenost pro nás tak není překážkou, protože model fungování je stejný ve většině zemí na světě,“ vysvětluje Lukáš Musil, obchodní ředitel a spoluzakladatel Agdata.

Investiční skupina RSJ plánuje na Ukrajině do pěti let vysázet až 5 000 ha topolů

Topolové plantáže začala investiční skupina RSJ na Ukrajině vysazovat v roce 2021 u Melitopolu, který je od začátku válečného konfliktu okupovaný ruskou armádou. Skupina je proto v tuto chvíli pěstuje v lokalitě na Zakarpatí. Tam od roku 2022 na ploše 41 ha roste školka rychle rostoucích topolů, která do budoucna poslouží jako zdroj pro osázení dalších plantáží. V letošním roce chce investiční skupina RSJ její plochu více než zdvojnásobit na téměř 100 ha. Do budoucna plánuje ještě masivnější rozšiřování výsadby.

Topolová plantáž na Ukrajině.
Topolová plantáž na Ukrajině.

„Přibližně do pěti let chceme osázet celkovou plochu 3 000 až 5 000 ha, a to hned v několika lokalitách na Ukrajině. S rostoucí plochou porostou i nároky na provoz, ať už se to týká počtu zaměstnanců nebo strojů. Provoz takto velkého podniku není nic jednoduchého v Česku, natož pak stovky kilometrů daleko. V současné době se sice jedná o pilotní projekt, ale s každým novým hektarem pro nás význam systému precizního zemědělství od Agdata poroste,“ říká Jakub Kučera, asset manažer investiční skupiny RSJ.

Topolové plantáže nejsou jediným projektem investiční skupiny RSJ na Ukrajině. Na podzim minulého roku skupina spolu se svými partnery ze společnosti Ukrajinske teplo koupila síť tepláren na biomasu. Nacházejí se v Kyjevě a Kyjevské oblasti a vytápějí hlavně instituce jako například školy nebo nemocnice. Navzdory válce je v tomto roce plánováno další rozšíření této sítě. Investiční skupina RSJ ostatně financovala výstavbu dvou nových kotelen na střední Ukrajině ani ne půl roku po začátku konfliktu. A právě štěpka z topolových plantáží by pro ně do budoucna mohla být jedním ze zdrojů paliva pro tyto provozy.

Meteostanice na Ukrajině.
Meteostanice na Ukrajině.