Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Čeští zemědělci budou moci vyvážet do Uzbekistánu násadová vejce a býčí inseminační dávky

Zveřejněno: 24. 10. 2023

V produkci násadových vajec a býčího spermatu patří Česká republika ke světové špičce, tyto položky se exportují do desítek zemí světa. Nově je čeští producenti budou moci vyvážet i do Uzbekistánu. Dohodl se na tom dnes ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se svým uzbeckým protějškem Azizem Voitovem. Dohodu se podařilo dokončit po několikaletém vyjednávání.

Čeští zemědělci budou moci vyvážet do Uzbekistánu násadová vejce.

„Setkání s panem ministrem Voitovem bylo velmi konkrétní. Mám radost, že jsme se dohodli na finálním znění veterinárních osvědčení pro vývoz násadových vajec a inseminačních dávek, který po skončení našeho jednání podepsali ředitelé veterinárních správ obou zemí. Českým producentům se tím po několikaleté snaze otevírá velmi zajímavý a bohatý trh,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Podle ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda je finální dohoda o osvědčeních skvělou zprávou pro české producenty. „Jsem nesmírně rád, že dnes k podpisu konečného znění veterinárních osvědčení došlo. Předcházely mu téměř dva roky intenzivní práce mých kolegů, pracovníků Státní veterinární správy. Systém veterinárního dozoru je u nás velmi propracovaný, jeho fungování jsme detailně vysvětlili i uzbecké straně. Dokážeme tak garantovat vysokou kvalitu české produkce pro zahraniční odběratele, což je pro obchod zásadní,“ uvedl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Jednání ministrů se uskutečnilo v rámci pracovní cesty ministra zemědělství Marka Výborného s podnikatelským doprovodem. V rámci byznys fóra v Taškentu se dnes představilo více než 40 českých firem z oblasti zemědělství, potravinářství nebo zemědělské techniky. Uzbecký ministr vidí příležitost ke spolupráci s českými firmami mimo dodávek genetického materiálu či násadových vajec například v oblasti technologií pro šetrné nakládání s vodou, na které poskytuje Uzbekistán i finanční pobídky, nebo zvýšení mechanizace zemědělství. To je v Uzbekistánu stále na nízké úrovni. V zemědělství pracuje 3,6 milionu lidí, tedy zhruba 10 % všech obyvatel země. Pro srovnání v ČR je to zhruba 100 tisíc lidí.

Ministři podepsali společné memorandum o porozumění v oblasti zemědělství a potravinářství. To vytváří základ pro vzájemný obchod v mnoha oblastech zemědělství a potravinářství. Podle obou ministrů je potenciál obchodu z obou stran v současnosti nevyužitý a v budoucnu může několikanásobně vzrůst.

„Je to velká šance pro naše výrobce zemědělské techniky. Uzbecká strana má ale zájem také o technologie pro skleníky nebo větší spolupráci mezi univerzitami v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Pan ministr Voitov zmínil například možnost společných projektů v oblasti šlechtění vinné révy,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Uzbekistán by naopak do ČR rád vyvážel například sušené ovoce, především meruňky, švestky nebo rozinky, v tomto směru patří mezi největší světové producenty, a také dodávky čerstvého ovoce, například melounů.

Autor: Vojtěch Bílý
Foto: Caroline Attwood carolineattwood - https://unsplash.com/photos/XktEKmetbzc, CC0, commons.wikimedia.org

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.