AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Claas inovoval lisy na hranaté balíky. Díky novým dílům jsou mnohem odolnější vůči opotřebení

Zveřejněno: 7. 9. 2021

Sběrače lisů Claas Quadrant 5000 a 4200 byly pro rok 2022 komplexně technicky vylepšeny. Nové modely, zkonstruované z odolnějších materiálů a vybavené lepším softwarem, dostaly název Evolution.

Zajímavostí lisu Quadrant Evolution je nové sběrací ústrojí HD se dvěma vodicími dráhami.

„Zajímavostí lisu Quadrant Evolution je nové sběrací ústrojí HD se dvěma vodicími dráhami. Tato jedinečná konstrukce garantuje maximální tuhost a extrémní robustnost. Náklady na opotřebení se také snižují díky ještě většímu využití vysoce odolných komponentů ze sběrače sklízecí řezačky Claas Jaguar a přepracování a zesílení ložisek, vkládacích desek a dalších dílů. Pozitivním vedlejším efektem je lepší chod a nižší hluk,“ uvádí k novince agrall.cz

Další optimalizační opatření se týkají lisovacího kanálu. Zde byla přepracována a vyztužena horní část. Výsledkem je ještě lepší tvar balíku a mírně vyšší hustota slisování. Boční nože a stírací lišty, které jsou k dispozici z výrobního závodu, také snižují hromadění materiálu v oblasti vedení pístu při lisování slámy, stonků kukuřice nebo cukrové třtiny, což dále zvyšuje provozní bezpečnost a snižuje náklady na čištění.

Automatická regulace tlaku listu APC reaguje díky novému softwaru ještě rychleji na zatížení. Interní test se 40 000 balíky na stroj ukázal až 40 % snížení opotřebení díky novému designu ve spojení s díly odolnějšími proti opotřebení. Snadné použití pro operátora bylo také implementováno v oblasti úložného prostoru na motouzy. Standardní 10litrová nádrž na čistou vodu umožňuje řidiči umýt si ruce po dokončení práce.

Změny jsou patrné také při pohledu na elektronické ovládání Quadrant Evolution, které lze provádět přes CEMIS 700, CEBIS nebo jakýkoliv jiný terminál kompatibilní s ISOBUS. V automatickém režimu se využití stroje zobrazuje na základě průměrné hmotnosti balíku a lisovacího tlaku. Řidič v terminálu má navíc nyní vždy přehled o teplotě a hladině oleje. Díky volitelné kameře PROFI CAM 4 (v případě potřeby s dalším displejem) může řidič při couvání sledovat i pracovní oblasti, jako je uzlovač, žlab na balíky nebo jednoduše oblast za soupravou. To zvyšuje pohodlí a bezpečnost.

Claas také představil nové sklízecí mlátičky Trion a sklizňové adaptéry Claas Vario.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas, Agrall.cz

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.