Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Claas nastavil nový světový rekord. Za 8 hodin posekal 141 hektarů vojtěšky

Zveřejněno: 18. 7. 2018

Traktor s žací trojkombinací Disco 100 RC posekal za 8 hodin přesně 141,1 hektarů vojtěšky. Žací stroj měl válcový kondicionér a průměrný výnos činil 5,24 tun suché hmoty na hektar. Ne všechno ale šlo podle plánu.

Takto se sklízí v USA.

Dosavadní rekord, 96,29 hektarů posečených za 8 hodin, držela trojkombinace SaMASZ. Rekord tak byl překonán o více než 40 hektarů. SaMASZ ale sklízel trávu, nikoliv vojtěšku a navíc bez kondicionéru, což je jednodušší. Sklízel ale v těžších podmínkách.

Rekord byl překonán dne 1. července 2018 těsně po poledni na farmě Mesbergen Farms (USA). Soupravu tvořil traktor Claas Axion 800 a žací trojkombinace Disco 1100 RC. Seč probíhala na čtyřech polích, přičemž pracovní rychlost soupravy činila 30 km/h a přesun po silnici probíhal v rychlosti více než 50 km/h. Průměrně se sklidilo 17,6 hektarů za hodinu. Ne všechna pole byla blízko sebe, tudíž obsluha musela velmi rychle připravit žací stroje do přepravní polohy.

Ne všechno šlo podle plánu

Den před pokusem o rekord vydatně zapršelo – 12,7 milimetrů, což zapříčinilo podmáčení půdy na prvním sklízeném pozemku. Pokus o rekord se tedy zpozdil o několik hodin. Obsluha musela též dvakrát neplánovaně zastavit. Na prvním poli žací stroj zavadil o kus betonu, takže obsluha musela stroj zkontrolovat (poškozen nakonec nebyl). Druhá neplánovaná zastávka byla proto, že se obsluha chtěla přesvědčit o správném složení žacích jednotek do přepravní polohy.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.