Dnes je 1.5.

Co bude k vidění na veletrhu Techagro 2016?

Aktualizováno: 3. 12. 2016

Mezinárodní veletrh zemědělské techniky TECHAGRO zanedlouho zaplní celý areál brněnského výstaviště. Na ploše více než 83 000 m2 se představí přes 700 vystavovatelů a ke svým expozicím přiláká desetitisíce návštěvníků, kterým nabídne žhavé novinky z oboru. Co se událo za uplynulé dva roky od minulého ročníku? Jaké nové stroje lze zakoupit, jaké technologie budou na veletrhu představeny?

John Deere

Nové řady strojů a vylepšené technologie 

Rokycanská společnost SMS CZ s.r.o. si pro své zákazníky připravila zajímavé novinky. „Na naší expozici představíme návštěvníkům nové modely hloubkových kypřičů HKTx a HKKx, dále radličkových kypřičů RKLx a největší pozornost jistě upoutá nový typ válů Cambridge v záběru 12 a 15 metrů. Českou výstavní premiéru bude mít nový model diskového kypřiče DBMTx s průměrem disků 610 mm“, řekl Ing. Vladimír Cingroš. 

Firmu BEDNAR FMT s.r.o. jistě není nutné představovat, na českém trhu zastává jednu z předních pozic. „Návštěvníkům naší expozice předvedeme podmítač SWIFTERDISC XE 14000. Tento 14ti metrový, výkonný diskový podmítač krátké koncepce s individuálním odpružením disků pryžovými segmenty, slouží pro rychlou, kvalitní, nízkonákladovou podmítku po sklizni, nebo pro předseťovou přípravu. Díky širokému pracovnímu záběru a vysokým rychlostem dosáhne uživatel enormních denních výkonů. Unikátní systému skládání stroje směrem dopředu dává stroji velmi malé přepravní rozměry. I přes velký pracovní záběr má stroj malý poloměr otáčení na souvratích, a to díky předním otočným podpěrným kolům a otáčení na zadních pěchách.“ prozradil Ing. Marek Šmika.

Společnost STROM Praha a.s. přiveze kromě nových traktorů i další zemědělské stroje. „ Nové, zcela přepracované čelní nakladače řady R nabízejí jednoduché připojení i odpojení k traktoru kdy hlavní rám není nutné zajišťovat čepy. Mají ještě robustnější konstrukci, vyšší přesnost a preciznost a větší zdvihací sílu. U provedení s mechanickým vyrovnáváním MSL je táhlo paralelogramu pod hlavním nosníkem, díky tomu nakladač nabízí ten nejlepší výhled z kabiny“, říká Vojtěch Sopoušek. Novinkou bude také představení sklízecí řezačky řady 8000. „ Je to zcela nová generace sklízecích řezaček disponující perfektním výkonem, novým vedením materiálu, jednoduchou obsluhou i exkluzivním designem. Nová kabina, která nabízí dokonalý rozhled i přístup ke všem ovládacím prvkům se řadí k tomu nejlepšímu na trhu. Ocenění odborné poroty DLG jednou zlatou a jednou stříbrnou medailí je důkazem, že nové řezačky řady 8000 opět zvedají laťku kvality ve své kategorii“, dodává Vojtěch Sopoušek. 

Společnost Dagros, s.r.o. představí návštěvníkům veletrhu Techagro novinky od společnosti ROPA.

Ropa Keiler

ROPA rozšiřuje své portfolio nabízených produktů o jedno a dvouřádkové sklízeče brambor. Stroje Keiler využívají kvalitní konstrukční prvky, které jsou dlouholetou praxí vyzkoušené ve sklízečích cukrové řepy. Mezi největší přednosti Keiler II patří: plně hydraulický pohon celého vyorávače, posuvná náprava s automatickým vyrovnáváním ve svahu pro zvýšení stability, ROPA výměnný systém (rychlá výměna mezi bramborovým a řádkovým příjmem), velký objem zásobníku (8 t), dopravníky natě stavitelné nezávisle na prosévacím dopravníku, kopírování každého hrůbku samostatně, šetrné a efektivní čištění a mnoho dalšího. Sklízeče brambor ROPA Keiler jsou stroje extra třídy!

ROPA Tiger 5

Výstavní premiéru v České republice si odbude třínápravový sklízeč cukrové řepy ROPA Tiger 5. Sklízeč ROPA Tiger 5 opět posunul třídu 3- nápravových sklízečů cukrové řepy o stupínek výš.  Stroj oproti konkurenci vyniká systémem R-soil, který obdržel na veletrhu Agritechnica 2015 stříbrnou medaili. Ropa R-Soil Protect je půdoochranný, hydraulický systém podvozku s novou technologií pneumatik Michelin CerexBib, které mají tlak pouze 1,4 bar. Unikátní mezi třínápravovými sklízeči cukrovky je také automatické svahové vyrovnávání do 10 procent, tím je stroj udržován v rovině za každé situace. Tiger 5 je dále vybaven novým systémem ovládání R-Concept. Tiger 5 díky novém extra dlouhému dopravníku dokáže vyprázdnit zásobník řepy o objemu 43m3 za méně než 50 sekund. Díky všem svým přednostem se může Tiger 5 zcela po právu pyšnit titulem Stroj roku 2015.

Specialista na kejdu - Nový Terra Variant 600 eco

Stroj Terra Variant firmy Holmer je vysoce výkonné samojízdné zařízení pro aplikaci hnojiv. Velkoobjemová kola, jízda přesazenou stopou, vysoký tažný výkon a mimořádný přepravní objem zvyšují efektivitu a šetří půdu. Vedle techniky na kejdu Zunhammer existují čtyři další nástavby. Zásobník na hnojivo VTU 19, zásobník na řepu, zásobník na obilí s kapacitou a univerzální rozmetadlo Bergmann. Obsluha podle standardu ISOBUS. 

Novinky na stroji jsou především u kabiny a motoru. Kabina je vybavena kruhovým čelním sklem, vzduchem odpruženým sedadlem Grammer Actimo Evolution, výkonnější automatickou klimatizací, novým terminálem. Pod kapotou Terra Variant je naftový motor V8 Mercedes Benz. Díky vstřikování AdBlue a SCR katalyzátoru splňuje agregát se zdvihovým objemem válců 15,9 l stupeň výfukových plynů IIIB (Tier 4 i). Jmenovitý výkon je 440 kW/598 PS při 1800 ot. /min. Řízení motoru je optimalizováno tak, že při zvýšeném točivém momentu maximálně 2 800 Nm lze jezdit při 1300 ot. /min ještě úsporněji.

Standardní pracovní otáčky se v normálním případě pohybují mezi 1250 a 1300 ot. /min. Jízdní pohon je tvořen kardanovým hřídelem dozadu k 18/6 převodovce Powershift DF 500 od Funku a dále kardanovými hřídeli k oběma planetovým říditelným nápravám. Zadní náprava je napevno sešroubovaná s rámem, přední náprava je spojena dozadu přes kouli s podvozkem. Přední nápravu podepírají vždy dva hydraulické válce, a to i ve svahu, a zajišťují pružení. Transportní šířka je 3 m, pneumatiky 1050/50 R 32, vnějším poloměr otáčení 17 m. V přesazené jízdě přejede na šířce cca 4 m půdu jen jednou. Aby za ním pracovní zařízení jelo rovně a bez šikmého tahu, sází Holmer na svůj kompletně otočný, dvojčinný tříbodový zdvihací mechanizmus kategorie IV. Pro ovládání hydrauliky nyní Holmer sází na diagnosticky schopný řídicí blok Bucher. Stroj je vybaven výkonnými pracovní reflektory LED, dvěma zadními kamerami s automatickým přepínáním.Video z minulého ročníku.

Autor: BVV
Foto: John Deere

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.