Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Co nabízí farmářům rozmetadla hnoje a kompostu Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12?

Zveřejněno: 16. 10. 2023

K obohacení půdy o živiny se používá hnůj. K dopravě a povrchovému rozmetání hnoje, kompostů a kašovitých materiálů slouží rozmetadlo hnoje. Tento typ techniky má v nabídce francouzský výrobce Jeantil, který je v České republice zastoupen společností AgroKonzulta Žamberk.

Rozmetadlo Jeantil EVR 15-12.

Rozmetadlo hnojiv je stroj určený k dopravě a rozhazování organických hnojiv a kompostů sloužících k dodávání živin. Ty jsou důležité jak pro polní plochy, na nichž se materiál rozmetá, a které se následně zaorávají, tak pro plochy luční, které se nezaorávají.

V tomto článku se zaměříme na techniku pro hnojení, konkrétně na rozmetadla hnoje a kompostu Jeantil EVR 13-10 a Jeantil EVR 15-12 zastupujících kategorii jednonápravových rozmetadel. Model Jeantil EVR 13-10 s užitečným zatížením na poli 10 tun je k dostání s objemem korby 12,3 m3, zatímco model Jeantil EVR 15-12 s užitečným zatížením na poli 12 tun je nabízen s objemem korby 13,6 m3.

Obě rozmetadla Jeantil EVR 13-10 a Jeantil EVR 15-12 jsou vybavena dopravním a rozmetacím ústrojím. Dále obsahují jednu nápravu s velkými koly a ke korbě je integrována mechanicky odpružená oj. Díky této konstrukci má stroj nízké těžiště a nízkou nakládací výšku. Rozmetadla Jeantil mají parabolický tvar a hladké stěny, korba se rozšiřuje směrem dozadu, což napomáhá nejen snadnějšímu vyprazdňování nákladu a snižuje zatížení dopravníkového dna, ale rovněž usnadňuje údržbu. Korba je vyrobena z odolné oceli, a je tedy odolná vůči opotřebení a rázům. Na horní hraně je zesílená trubkou o průměru 100 mm sloužící jako ochrana proti deformaci.

Materiál je posouván k rozmetacímu ústrojí, které tvoří svisle umístěné, dvě dynamicky vyvážené šnekovice s HARDOX vyhazovacími lopatkami.
Materiál je posouván k rozmetacímu ústrojí, které tvoří svisle umístěné, dvě dynamicky vyvážené šnekovice s HARDOX vyhazovacími lopatkami.

Základní částí ústrojí uvedených rozmetadel Jeantil EVR 13-10 a Jeantil EVR 15-12 je dopravník umístěný na podlaze ložné korby. Řetězový podlahový dopravník se šroubovanými příčkami přisunuje materiál k rozmetacímu mechanismu. V pohonu podlahového dopravníku se nachází robustní převodové mechanismy s velkým převodovým poměrem. Rychlost dopravníku lze ovládat elektricky potenciometrem přímo z kabiny řidiče, nebo je možné stroj vybavit opčním dávkovacím systémem SMART, což umožňuje přesné nastavení aplikovaného množství.

Rozmetadla Jeantil EVR 13-10 a Jeantil EVR 15-12 využívají rozmetací ústrojí EPAN 5, tedy univerzální typ, který zvládá zpracovat všechny materiály či provádět rozmetání i při vysokých dávkách hnojiv. Umístěno je v zadní části rozmetadla. Materiál je rozmetán směrem dozadu a do stran. Rozmetací ústrojí tvoří dvě svisle umístěné a dynamicky vyvážené šnekovice s HARDOX vyhazovacími lopatkami. Gilotinové dveře zabraňují ucpání rozmetacích šnekovic hnojem před jejich spuštěním a omezují případné ztráty materiálu při přepravě. Rozmetací ústrojí obdrželo certifikát DLG Signum a bylo vyhodnoceno jako jedno z nejpreciznějších na trhu, zaručující široký rozhoz a vysoký provozní výkon.

Šnekovice rozmetadel Jeantil EVR 13-10 a Jeantil EVR 15-12 jsou vybaveny přednastavenými HARDOX lopatkami pro různé druhy materiálu a pro optimální aplikaci rozmetaného produktu. U ústrojí je převod zajištěn soustavou převodových skříní přizpůsobené otáčkám vývodové hřídele traktoru 1 000 ot./min. s automatickým jištěním a volnoběžkou. Výbavou na přání jsou klapky umožňující hraniční rozmetání, aby nedocházelo k rozmetání na komunikaci, sousední pole atd.