Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Diskový podmítač Köckerling Rebell classic 800T nachází na Statku Dlouhé Dvory univerzální využití

Zveřejněno: 20. 11. 2023

Statek Dlouhé Dvory, s.r.o. je od roku 2016 uživatelem techniky pro zpracování půdy a setí značky Köckerling. S traktorem John Deere 8R 370 je provozován diskový podmítač Köckerling Rebell classic 800T, na kterém si vedení statku pochvaluje jeho univerzálnost.

Köckerling Rebell classic 800T je využíván pro podmítky většinou neobilních plodin, pro zapravení hnoje, meziplodin a případně pro předseťovou přípravu.

Statek Dlouhé Dvory, s.r.o. hospodaří v oblasti Polabí na Královéhradecku v tzv. zlatém pruhu české země. Na orné půdě o celkové výměře 650 ha je pěstována ozimá pšenice (210 ha), cukrová řepa (130 ha), řepka, jarní ječmen a hrách (80 – 100 ha). Doplňkově je pěstován mák a svazenka. Na 120 ha jsou pěstovány meziplodiny. 20 ha zaujímají úhory. Statek převážně hospodaří na černozemích s občasnými jílovitějšími oblastmi.

Vedení Statku Dlouhé Dvory vždy volí způsob zpracovaní půdy podle podmínek. Po sklizni následuje zpracování půdy diskovým nebo radličkovým podmítačem. Před setím ozimů se obvykle provádí dlátové kypření dvěma přejezdy za pomocí radličkového kypřiče. V případě potřeby rozbití hrud je používán kompaktor. Před setím jařin je půda zorána nebo podryta, to se provádí buď na podzim, nebo na jaře v závislosti na podmínkách.

Radličkový kypřič Köckerling Vector 620 s přísevem meziplodin APV.
Radličkový kypřič Köckerling Vector 620 s přísevem meziplodin APV.

První stroj značky Köckerling byl pořízen v roce 2016. Jde o diskový secí stroj Köckerling Vitu 600 se sekcí pro přípravu seťového lůžka. Na statku má na starosti setí veškerých plodin (kromě cukrové řepy). Jakmile na statek přijel nově pořízený traktor, bylo rozhodnuto investovat do dalších strojů na zpracování půdy značky Köckerling. Na Statku Dlouhé Dvory tak pracuje ještě diskový podmítač Köckerling Rebell classic 800T, radličkový kypřič Köckerling Vector 620 s přísevem meziplodin APV a luční brány Köckerling Grasmaster o záběru 6 metrů.

Diskový secí stroj Köckerling Vitu 600 se sekcí pro přípravu seťového lůžka má na starosti setí veškerých plodin.
Diskový secí stroj Köckerling Vitu 600 se sekcí pro přípravu seťového lůžka má na starosti setí veškerých plodin.

„Pro Köckerling Rebell classic 800T jsme se rozhodli z důvodu univerzálnosti stroje. Používáme jej pro podmítky většinou neobilních plodin, pro zapravení hnoje, meziplodin a případně pro předseťovou přípravu. Jeho průchodnost je dobrá, neucpává se ani při větších objemech při zapravování meziplodin,“ uvedl ředitel společnosti Ing. Jiří Černý a doplnil, že jeho výhodou jsou přední řezné válce, které usnadní povalení a zapravení porostů meziplodin a někdy pomohou i s rozbitím hrud při předseťové přípravě. Diskové pracovní orgány zajistí otočení a zapravení materiálu na povrchu pole a zadní STS válce ve tvaru U přimáčknou a částečně rozbijí hroudy. Hloubku zpracování lze nastavit pomocí hydrauliky z kabiny traktoru. Stroj také disponuje hydraulicky nastavitelným smykem, který urovnává pozemek před válci. „Se strojem jsme spokojení a líbí se nám jeho univerzálnost a výkony, kdy při záběru 8 metrů zvládne na větších pozemcích i 10 ha/hodinu,“ dodal Ing. Jiří Černý. Stroj je provozován ve spojení s traktorem John Deere 8R 370.

Stroje Köckerling na Statek Dlouhé Dvory dodala společnost AGROTECH HK, s.r.o.