Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Inovativní aplikace Valtra Coach využívá telemetrická data traktorů, aby pomohla zkrátit dobu nečinnosti a snížit emise uhlíku

Zveřejněno: 24. 1. 2024

Severská značka traktorů Valtra se zaměřila na využití dat generovaných jejími chytrými traktory, aby pomohla řidičům zkrátit dobu nečinnosti a zvýšit tak účinnost paliva a snížit emise oxidu uhličitého.

Inovativní aplikace Valtra Coach je přístupná z mobilu.

Nová inovativní aplikace Valtra Coach pomáhá řidičům zlepšit efektivitu spotřeby paliva tím, že sleduje jízdní návyky a nabízí poutavou zpětnou vazbu v reálném čase. Ředitel produktového managementu společnosti Valtra Tuomas Nevaranta věří, že řidičům nabídne užitečné poznatky. „Valtra Coach představuje nový směr v řešeních pro zemědělce založených na datech. Víme například, že u 20 % traktorů se více než 10 % spotřeby paliva odehrává v době nečinnosti – to by se potenciálně mohlo snížit. Valtra Coach poskytuje řidičům okamžité a reálné poznatky založené na jejich vlastní jízdě.“

Valtra Coach funguje tak, že využívá data shromážděná prostřednictvím Valtra Connect (telemetrický systém) a ukazuje řidičům, kde mohou spotřebovávat více paliva, než je nutné. Aplikace je pak porovnává se souhrnnými údaji a sleduje a odměňuje, jak řidiči mění svůj styl jízdy, aby snížili spotřebu paliva. Aplikace si klade za cíl učinit z efektivnějšího řízení zábavný a zábavný proces sledování a zpětné vazby. V prvních studiích společnost Valtra odhaduje, že u řidiče, který řídí svůj traktor 5,2 hodiny denně, by zkrácení doby nečinnosti o 12 % mohlo ušetřit více než 330 litrů paliva ročně.

Demoverze aplikace Valtra Coach byla představena na stánku společnosti Valtra na veletrhu Agritechnica 12. listopadu 2023. Cílem společnosti Valtra je, aby první verze aplikace pro veřejnost byla k dispozici v roce 2024.