Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Japonský traktor Yanmar YT již v provozu

Aktualizováno: 1. 12. 2016

Před dvěma lety byla japonskou firmou Yanmar představena velmi zajímavá studie, co se týče designu. Zmiňovanou studií byl kompaktní traktor, který měl nezvykle ostrý design. Asijská pracovitost dala za své a firma Yanmar, na svém YouTube kanálu, zveřejnila před několika měsíci pár videí, kde tento traktor již jezdí v provozu (i na oficiálních japonských stránkách firmy je již představen). Ten čas, od první studie, až k hotovému modelu je úctyhodný. Navíc je studie téměř totožná s hotovým modelem, takže vznikl velmi odvážný traktor.

Yanmar

Prototyp

V roce 2013 byl představen už i prototyp s názvem Y-Concept YTO1 Advanced Tractor, který demonstroval design. Při vývoji se kladl důraz na úzkou kapotu a širokou kabinu, pro maximální komfort obsluhy. Firma zveřejnila fotku, kde dva takové traktory jedou za sebou. S vývojem traktoru se vyvíjí i systémy. Fotka traktorů jedoucích za sebou měla představovat systém "unmanned work system". To je bezpilotní systém, který umožňuje, aby jedna osoba řídila oba traktory. Takový systém představila i firma Fendt. Firma tehdy tvrdila, že systém podpoří produktivitu a využije se například při orbě či setí. Zajímavostí je, že před lety firma představila i pracovní oblečení pro obsluhy těchto traktorů. Traktory chtěla odlišovat podle barev, zda traktor bude řídit žena nebo muž (odlišovala by se barva čalounění). Jakmile se představil prototyp traktoru, očekával se masový prodej v roce 2015. A je to tu.

Současnost

Nová řada traktorů YT, které firma před pár měsíci již zařadila do nabízeného sortimentu, se prodává ve třech modelech. Řada YT zahrnuje čtyřválcové modely 490, 5101, 5113 o výkonu 90 k, 101 k a 113 k. Výkonný a úsporný motor je vybaven naftovým filtrem pevných částic a vstřikováním Common Rail, pro plnění emisní normy. K dispozici je plynule měnitelný převod HMT.

Design traktoru má na svědomí Ken Okuyama. K traktoru je nabízen inteligentní komunikační systém Smart Assist, který velmi zjednodušuje práci a komunikaci. 

Design traktoru je nadčasový a obsluze nabízí vynikající výhled do všech stran. Interiér stroje je špičkově sestaven tak, aby ovládání bylo ergonomické. Tím, jak je kabina široká, tak nabízí velmi velký prostor pro řidiče. Firma měla neskutečný smysl pro detail, důkazem jsou například inteligentní zadní kombinovaná světla, která jsou nezvykle na zadním sloupku kabiny. V interiéru se nachází pneumaticky odpružené sedadlo. Ovládací prvky jsou soustředěny po pravé straně s loketní opěrkou a integrovanou pákou a barevným displejem. Volant lze různě nastavit tak, aby vyhovoval obsluze. K dispozici je v interiéru maximální noční osvětlení všech ovládacích tlačítek a prostoru kabiny, samozřejmě pro práci v noci je k mání vnější paket LED světlometů. Traktor je vybaven nejrůznějšími inteligentními systémy, jako je například souvraťová automatika atd.

Traktor je možné dostat v bohaté výbavě jak v kolové, tak polopásové verzi. Traktor je vhodný pro veškeré polní práce. 

O firmě

Společnost YANMAR je tradiční japonský výrobce dieselových motorů a široké škály strojů pro zemědělské, průmyslové a námořní využití V roce 2012 oslavila společnost 100 let od svého založení.

Hlavním motem společnosti YANMAR je slogan "Solutioneering together" což ve volném překladu znamená neustálé hledání společného řešení. Tím se řídí YANMAR po celou dobu svojí existence. Již za zrodem prvních prototypů dieselových motorů byla myšlenka najít efektivní řešení pro zavlažování zemědělské půdy v Japonsku. Výsledkem byl přenosná vodní pumpa poháněná právě prvním sériově vyráběným malým dieselovým motorem na světě.

Historie společnosti YANMAR je příběh o vynikající technice s nepřekonatelnou spolehlivostí. Motory a stroje YANMAR patřili vždy mezi světovou elitu, které vynikají a předčí ostatní svojí kvalitou, perfektním servisem a bezkonkurenční spolehlivostí.

Společnost YANMAR je rozdělena na následující divize, které zastupují její hlavní produktové skupiny:

  • YANMAR Agriculture
  • YANMAR Marine
  • YANMAR Energy Systems
  • YANMAR Construction
  • YANMAR Industrial Engine

Autor: Milan Jedlička
Foto: Yanmar

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.