50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Kamery pro lepší viditelnost

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Mnoho výjezdů z farem lemují stromy či budovy. Nemusíme být jen u farem, ale třeba i u výjezdů z pole. Snížená viditelnost trápí nejednoho řidiče zemědělského stroje, obzvláště, když je traktor opatřen přední sekačkou nebo zásobníkem.

Fliegl

Řidič, který sedí v traktoru, musí často se strojem najet více na silnici, aby se mohl dostatečně rozhlédnou do stran a pak se bezpečně rozjet. Jenže, často se tak přední část stroje nachází již na silnici, což je nebezpečné pro ostatní účastníky silničního provozu. Auta se pak musí vyhýbat traktoru, který právě najíždí na silniční komunikaci. Aby se předešlo případnému zranění a v nejhorším případě úmrtí, vyvinul Fliegl kamerový systém.

Kamerový systém nese označení Hawk. Systém se skládá ze dvou kamer, které mohou být instalovány na přední sekačce nebo zásobníku. Jedna kamera je určená na pravou stranu a druhá na levou stranu. Obraz z obou kamer je přenášen do speciálního monitoru v kabině, který má rozdělenou obrazovku. Ta poskytuje obsluze rychlý přehled o pravé i levé straně.

Použití kamer v zemědělské technice není nic nového. Firma Fliegl tento systém vyvinula primárně k zajištění dobré viditelnosti i s rozměrnými traktory. Firma zohlednila to, že v traktoru jsou umístěny nejrůznější kabely atd., proto jsou kabely a konektory systému Hawk umístěny v přední části traktoru. Fliegl také vzal v úvahu, že dráty na zemědělském náčiní jsou často podrobeny fyzickým dopadům. Z tohoto důvodu nainstaloval všechny kabely od kamer do ohebné trubky, aby byly chráněny před vlhkostí a nečistotami.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fliegl

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.