Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Kirovec začne nabízet traktory s autopilotem. Využívat budou umělou inteligenci

Zveřejněno: 29. 10. 2021

Petrohradský traktorový závod (PTZ) uzavřel dohodu s vývojářem systémů umělé inteligence pro robotické zemědělské stroje Cognitive Pilot. Podle podmínek dohody bude největší ruský výrobce traktorů dodávat stroje řízené autopilotem Cognitive Agro Pilot.

Modernizovaný traktor Kirovec K-7M s autopilotem Cognitive Agro Pilot. Všimněte si senzorů/kamer u zrcátek.

Má se jednat o první sériovou výrobu traktorů s autopilotem (založený na umělé inteligenci) pro masové komerční využití v Rusku. Projekt je realizován ve formátu klasické OEM smlouvy – farmář si koupí traktor Kirovec K-7M dodatečně doplněný o systém Cognitive Agro Pilot, který rozšíří jeho funkčnost.

Předpokládá se, že ruské traktory s autopilotem budou stát od 8 do 12 milionů rublů, což je více než dvakrát výhodnější ve srovnání s méně funkčními řešeními zahraničních konkurentů, jejichž cena se pohybuje v rozmezí od 35 do 50 milionů rublů.

V říjnu 2021 byl vyroben první prototyp robotického traktoru se systémem Agro Pilot. Traktor je schopen se pohybovat po trajektorii v autonomním režimu s automatickou kontrolou optimální rychlosti, parametrů převodovky, prokluzu a zatížení motoru, schopen je zastavit před překážkou a pracovat v podmínkách nedostatečné viditelnosti.

Dodávky traktorů s autopilotem budou zahájeny po dokončení jejich testů do konce října 2021. Nejprve bude uvolněna první várka 10-20 traktorů a zahájení velkosériových dodávek traktorů Kirovec K-7M s autopilotem je plánováno na únor 2022.

Že ruský autopilot Cognitive Agro Pilot bude mít velký potenciál, jsme informovali již v roce 2017. Za vývojem původního systému stojí ruská podnikatelka Olga Usková. Autopilotem Cognitive Agro Pilot jsou úspěšně vybavovány i sklízecí mlátičky dalšího ruského výrobce - Rostselmash.