50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Krone vyvíjí nesenou traktorovou řezačku a zjišťuje, zda bude dostatečná poptávka

Zveřejněno: 7. 11. 2020

Poslední týdny kolovaly zvěsti, že Krone vyvíjí nesenou traktorovou řezačku. Spekulacím je konec. Firma na Facebooku zveřejnila první oficiální fotografii vyvíjené řezačky!

Krone vyvíjí nesenou traktorovou řezačku

Firma Krone, která se specializuje na vývoj a výrobu sklízecí techniky, na své Facebook stránce zveřejnila informaci, že vyvíjí nesenou traktorovou řezačku. Tento typ řezačky má doplnit výrobní program samojízdných sklízecích řezaček BiG X. Zveřejněna byla oficiální fotografie prvního funkčního vzorku, jehož vývoj je zatím v plenkách. „Jako specialisti na sklizeň vždy pečlivě sledujeme trh a chceme uspokojit různé potřeby našich zákazníků a jejich nejrozmanitější potřeby,“ uvedla firma k fotografii. Řezačku bude možné vybavit šesti až desetiřádkovými kukuřičnými adaptéry, sběracím ústrojím pro sběr travních porostů nebo adaptérem pro přímou sklizeň porostů. Jde o adaptéry, které již využívají samojízdné modely řezaček BiG X. Redakce německého Profi byla u testování prototypu. Ve fotogalerii níže si můžete prohlédnout další fotografie.

Nesená řezačka bude spíše určena pro výkonné traktory s otočným řízením – vhodná je tak pro traktory Fendt Vario 1050 či Claas Xerion 5000. Zajímavé je, že Krone stále zjišťuje, zda bude po stroji poptávka, a proto prosí o zpětnou vazbu – psát můžete na e-mail abh-entwicklung@krone.de

Nesené traktorové řezačky obecně

Nesené typy traktorových řezaček se zavěšují buď čelně, případně na traktorech s otočným řízením vzadu, nebo bočně. Některé typy řezaček mají otočný závěs dovolující obě varianty připojení.

Na traktorových sklízecích řezačkách se nejčastěji používá řezací ustrojí bubnové nebo kolové. V evropských podmínkách se nejvíce uplatnil, vzhledem ke kompaktním rozměrům a modifikovatelnosti, kolový mechanismus. Jedná se v podstatě o ocelový disk, který má na čelní straně směrem k obvodu upevněné dlouhé nože, a mezi nimi po obvodu metací lopatky, u bubnového mechanismu musí funkci metání zajišťovat samostatný metací buben. Výjimkou jsou pouze řezačky JF-Stoll, u nichž se buben otáčí v opačném směru a zároveň metá řezanku. Změna délky řezanky se provádí změnou rychlosti válců vkládacího ústrojí s různě řešenými pohony i snížením počtu nožů. Pro rozdrcení kukuřičných zrn se provádějí různé úprav řezacího mechanismu volením vroubkovaných nožů, metacích lopatek a uhlíkového dna, případě je použit samostatný drtič.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Krone a Profi

1) z podkladů Krone, Zdeněk Strašák - Stroje pro sklizeň energetických plodin, Bakalářská práce

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.