Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Kubota vyvíjí vlastní management řízení, který nemá na trhu obdoby

Zveřejněno: 21. 11. 2017

S vývojem vlastního systému Traktor Implement Management Systems (TIM) - Kubota nastavuje nové technologické standardy. Řešení od Kuboty snižuje počet potřebných kroků například při lisování a usnadňuje práci řidiči díky rozsáhlé automatizaci.

Kubota

Systém TIM společnosti Kubota zabraňuje lidské chybě prostřednictvím inteligentní komunikace mezi traktorem a přípojným nářadím. Řidič nemusí kontrolovat stav balíku a průběh lisování, může se plně spolehnout na traktor. Ten plně autonomně, díky senzorům umístěných na přední části kabiny, provádí operace místo řidiče. Jedná se především o zastavení, vyklopení balíku, rozjetí apod.

Další výhodou systému TIM společnosti Kubota je, že řidič je zbaven manuální práce a může se soustředit na optimalizaci výsledků práce, zatímco systém automaticky informuje o postupu práce. Pro použití systému TIM je vyžadována technologie třídy 3 - ISOBUS.

Rozdíly mezi prací se systémem TIM a bez něj

Kroky bez systému TIM:

 

1. Sledování lisování

 

2. Zastavení a vyklopení balíku při dosažení správné velikosti

 

3. Příprava na vyklopení balíku

 

4. Regulace otáček motoru traktoru

 

5. Otevření vrat lisu a vyklopení balíku

 

6. Zavření vrat lisu

 

7. Zvýšení otáček motoru traktoru

 

8. Zahájení lisování

 

Kroky se systémem TIM:

 

1. Sledování lisování

 

2. Automatizované pracovní kroky díky TIM:

 

  • Zastavení a vyklopení balíku při dosažení správné velikosti 
  • Vyklopení balíku 
  • Regulace otáček motoru traktoru
  • Otevření vrat lisu a vyklopení balíku 
  • Zavření vrat lisu
  • Zvýšení otáček motoru 

3. Zahájení dalšího lisování

 

S nově vyvinutým systémem TIM se Kubota řadí mezi průkopníky, protože tato inovační technologie je dodnes zřídka využívána. Systém TIM bude k dispozici pro nové traktory Kubota Traktor M7002.

Kubota představuje nový traktor M7002

Model M7002 nahrazuje známý M7001. Velký traktor s výkonem až 170 koní se vyznačuje vylepšenými funkcemi a možnostmi konfigurace. Nejvýraznější novinkou modelu M7002 je nová šestistupňová převodovka Powershift s výkonovými stupni v rozsahu 30/15 nebo 54/27. Navíc Kubota zlepšila klíčové specifikace, které zvyšují produktivitu. Užitné zatížení se zvyšuje při zvýšení přípustné celkové hmotnosti na 11 500 kg. Navíc M7002 využívá zvláště výkonné motory, které nabízejí vyšší výkon s nižší spotřebou paliva a maximální rychlostí 50 km/h. Nově je k dispozici obutí v rozměrech 600/60R28 pro přední nápravu a 710/60R38 pro zadní nápravu.

Silné stránky nového traktoru M7002 přirozeně zahrnují také řadu technických inovací. Vylepšené ovládání pomocí joysticku a větší paměť HMS pro správu dat usnadňují každodenní práci. Oproti staršímu modelu má zlepšen komfort a lepší zvukovou izolaci. Model M7002 může být také vybaven elektrickým zpětným zrcátkem nebo osvětlením kabiny pro větší viditelnost.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Kubota

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.