Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Lesnická technika se blýskla na veletrhu SILVA REGINA

Zveřejněno: 27. 7. 2022

Od 3. do 6. dubna 2022 se na brněnském výstavišti konal lesnický a myslivecký veletrh SILVA REGINA a veletrh obnovitelných zdrojů energie v zemědělství a lesnictví BIOMASA. Dohromady se veletrhů zúčastnilo na 180 firem na ploše 15 000 čtverečních metrů. Za čtyři dny přišlo na výstaviště 25 000 lidí. Nadšeni byli vystavovatelé i návštěvníci.

REPAROSERVIS vystavil jeden z největších štěpkovačů ALBACH, který zpracuje i 1000 tun dřeva za 16 hodin, což je pro představu asi tak 1000 vzrostlých stromů.

Veletrhy po čtyřleté odmlce kompletně představily obor lesnictví, lesního hospodářství, myslivosti i biomasy. Zastoupení z řad vystavovatelů bylo téměř kompletní, návštěvnost potom příjemně překvapila všechny. „Úspěch letošního ročníku nám přináší optimismus do budoucna. Potvrzuje se, že veletrhy jsou potřebným a důležitým nástrojem a areál brněnského výstaviště bude naplněn i nadále,“ uvedl Tomáš Moravec, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno.

Své technologie představili téměř všichni dovozci, od strojů či zařízení pro primární těžbu a údržbu lesa až po stroje pro zpracování kulatiny a finální úpravu palivového dříví. Některé firmy předvedly také rozšířený sortiment zemědělské a komunální techniky. Návštěvníci si mohli prohlédnout exponáty „naživo“, což všichni kvitovali s velkým povděkem. Kontakt s produktem na trhu prostě chyběl. Velmi úzce byl letošní ročník provázán s oborem biomasa. Témata jako zpracování štěpky pro podniky i domácnosti, energetická soběstačnost a prezentace kotlů na tuhá paliva se ukázala jako velmi aktuální ve vztahu k současné energetické situaci.

V následujících odstavcích ve stručnosti představíme několik vybraných exponátů od různých vystavovatelů.

Traktor Farmtrac 9130 DTV (vpravo) si na veletrhu SILVA REGINA odbyl premiéru.
Traktor Farmtrac 9130 DTV (vpravo) si na veletrhu SILVA REGINA odbyl premiéru.

Na velké expozici společnosti Agrotechnika Vaněk jsme mohli nalézt celý průřez sortimentem lesnické a částečně zemědělské techniky. Tedy od vyvážeček přes pásové pily, štípací automaty, štěpkovače až po traktory. Svou premiéru zde měl traktor Farmtrac 9130 DTV a velkému zájmu návštěvníků se těšily i štěpkovače, včetně těch nejmenších. Značku Farmtrac zastoupily traktory s výkonem od 22 koní až po 130 koní. Nejsilnější traktor byl zároveň novinkou, která do České republiky dorazí v srpnu. Na veletrhu měl tedy svoji premiéru. Jako jediný z celé řady má Ad Blue, je vybaven velkým přehledným displejem a samozřejmě reprezentuje nový moderní vzhled této modelové řady.

Frézy španělského výrobce VENTURA byly na expozici STS novinkou. (foto STS).
Frézy španělského výrobce VENTURA byly na expozici STS novinkou. (foto STS).

Český výrobce STS Prachatice a. s. na veletrh Silva Regina přivezl nejprodávanější lesnické stroje, vyvážecí soupravy vlastní výroby, konkrétně typy s označením STS 4T, 6T, 10 T a 12T. Ukázal hydraulická ramena, vyráběná ve firmě STS i nabídku značky KESLA, tradičního finského výrobce lesnické techniky. Dále na expozici firma vystavovala mulčovače značky STARK a sortiment pařezových fréz španělského výrobce VENTURA. Frézy byly na expozici STS novinkou. Jsou schopny frézovat pařez až do průměru 35 cm, vyšší řada těchto strojů je schopna například opravovat i lesní cesty. Díky tomu, že firma STS je nejen dovozce, ale především výrobce lesnické techniky, je schopna v období vyššího zájmu maximálně využít své výrobní kapacity a dodávat na český trh české výrobky. U vyvážecích souprav do 10 tun není problém s dodacími lhůtami, společnost je tak schopná na poptávku reagovat pružně.

Firma REPAROSERVIS vyrábí železné koně. Ročně putuje k novým majitelům 30 kusů. Letos se rozjel jejich export do Německa, Polska a na Slovensko.
Firma REPAROSERVIS vyrábí železné koně. Ročně putuje k novým majitelům 30 kusů. Letos se rozjel jejich export do Německa, Polska a na Slovensko.

REPAROSERVIS vystavil jeden z největších štěpkovačů ALBACH, který zpracuje i 1000 tun dřeva za 16 hodin, což je pro představu asi tak 1000 vzrostlých stromů. Naší pozornosti neunikl ani probírkový stroj, který je budoucností českého lesnictví. Probírkový stroj s úřezem do 45 cm Rottne H8 D se používá na první výchovný proces na první probírky. V expozici za důkladné prohlédnutí také stála sázecí hlavice, která je považována za budoucnost českého lesa. Sázecí hlavice je schopná zalesnit 1000 stromků za den. K vidění byl i železný kůň vlastní konstrukce. REPAROSERVIS jich vyrábí 30 kusů ročně. Letos se rozjel jejich export do Německa, Polska a na Slovensko.

URBAN KOVO předvedl kvalitní české štěpkovače při práci.
URBAN KOVO předvedl kvalitní české štěpkovače při práci.

URBAN KOVO předvedl kvalitní české štěpkovače při práci. „Naše štěpkovače vytvářejí z větví a odpadního dřeva velkou štěpku – špalíky, proto jsou tyto stroje někdy nazývány také jako „špalíkovače“. Štěpkováním přeměníte větve a odpadní dřevo (prkna, latě, odřezky) v plnohodnotné palivo,“ vysvětlil zástupce společnosti URBAN KOVO a dodal: „Vyrábíme štěpkovače za traktor, s benzínovým nebo elektrickým motorem a s hydraulickým pohonem. Můžete si také zvolit z široké nabídky výstupů ze štěpkovače. Nabízíme pytlovače na rašlové pytle, Big-Bagy, nebo celou řadu pásových dopravníků.“

Technicky velmi pokroková kotoučová pila švédské výroby na zpracování měkkého i tvrdého dřeva.
Technicky velmi pokroková kotoučová pila švédské výroby na zpracování měkkého i tvrdého dřeva.

AT-BRYSS představil kotoučovou kmenovou pilu Ecosagen ECO TWIN 400 XL. Kotoučovou pilu je možné provozovat jako stacionární či mobilní, podle potřeby a záměru uživatele. Vlastní řezací jednotka, kterou tvoří dva elektromotory s hřídelí, osazenými horizontálními řezacími kotouči s karbidovými hroty o průměru 400 mm. Tyto kotouče jsou umístěny tak, že se částečně překrývají a zajišťují dokonalý řez. Kotouče jsou zároveň tuhé, čímž je dána příčná i podélná přesnost řezu. Na této řezací jednotce je umístěna tzv. sámovací jednotka s vlastním pohonem. Tato vertikální dvoukotoučová jednotka s plynulým nastavením rozteče pilových kotoučů zajišťuje v jednom pracovním cyklu s hlavními řezacími kotouči odříznutí osámovaného prkna či fošny v jednom pracovním cyklu. Tím se značně zvyšuje produktivita práce, protože odpadá manipulace s neosámovaným řezivem. Rychlost řezu, jako důležitý ukazatel výkonu, jednoznačně pozitivně ovlivňuje ekonomiku výroby řeziva. V porovnání s pásovými pilami shodných parametrů a výbavy bylo v praxi prokázáno až dvojnásobně rychlejší řezání, podstatně kvalitnější povrchové opracování (kotoučové pily jsou vybaveny hoblovacími plochami, takže řezivo je již částečně opracované) a především příčná i podélná rozměrová přesnost. Pilové pásy se podle druhu zpracovaného řeziva, hustoty vláken, opotřebení pásů, nevhodnou rychlostí řezu vlní a tím dochází k nerovnoměrnosti tloušťky i příčné nerovnosti. To se následně promítá do kvality výsledného produktu. K tomu připočtěme třetinové náklady na opotřebitelné díly proti pásovým pilám, rychlost výměny řezacích kotoučů bez nutnosti seřizování vodicích a opěrných prvků či napínání pásů. Produktivita práce kotoučové pily násobená ještě využitím patentované sámovací jednotky i výsledná ekonomika je velmi zajímavá pro každého zákazníka.

Se svojí nosností 10 tun je tato souprava široká přes kola pouze 2,40 metru a přes klanice pouhých 2,30 metru! Při této kapacitě a rozměrech nemá souprava příliš velkou konkurenci.
Se svojí nosností 10 tun je tato souprava široká přes kola pouze 2,40 metru a přes klanice pouhých 2,30 metru! Při této kapacitě a rozměrech nemá souprava příliš velkou konkurenci.

Divize lesnické techniky společnosti P & L představila výběr ze svého sortimentu. Jde o finské speciály na probírku a vyvážení Sampo Rosenlew, švédské vyvážecí návěsy Trejon a finské štípací automaty Palax. Podle zástupců společnosti je o tyto stroje a technologie v dnešní době stoupající zájem. Velkou výhodou je, že firma P & L je schopna zákazníkům nabídnout jak stroje nové, tak repasované se zárukou. Největšími exponáty na stánku byly stroje finské značky Sampo Rosenlew, šlo o probírkový harvestor a vyvážečku. Ta je postavena na úzkém podvozku tak, aby mohla být zařazena za harvestorem do probírkové linky. Se svojí nosností 10 tun je široká přes kola pouze 2,40 metru a přes klanice pouhých 2,30 m! Při této kapacitě a rozměrech nemá souprava příliš velkou konkurenci. Probírkový harvestor na čtyřech kolech je lehké konstrukce a stejně jako o vyvážečku je o něj v nynější době, kdy se probírky ve velké míře realizují, mimořádný zájem.

Dále bylo možné na výstavní ploše vidět finské štípací automaty Palax, které patří mezi špičku ve štípačích na palivové dřevo. Vybraný model dělí řetězovou pilou kulatinu do průměru 40 cm. Stroj je konstrukčně robustní, jednoduše ovladatelný, výkonný a málo poruchový. Jeho vyvážecí dopravník je vyroben ze dvou řetězů, což prodlužuje jeho životnost na celou dobu užívání stroje. Mezi jeho výhody patří také vyměnitelné štípací klíny, které umožňují dlouhodobé používání stroje. Dá se říci, že se štípače Palax dědí i z generace na generaci. Vystavený kousek byl vybavený přídavnou elektronikou, počítač si dokáže vyhodnotit vstupní materiál a dle změřeného průměru nastaví štípací klíny. Polínka jsou pak všechna stejná, což je žádoucí, jelikož dřevem se nejen topí, ale zároveň se i vystavuje. Jednou z možností, jak distribuovat dřevo zákazníkům, je v balení po kubících a více. Vystavená balička palivové dřevo byla schopná zabalit do sítě, a to v objemu 1,5 kubíku. Zákazník si jej může nechat takto zabalené na dvorku, postupně ho odebírat a nechat průběžně prosychat.

Sennebogen 735E standardně zvedá kolem 10 tun a může se pochlubit zcela novým diesel-elektrickým pohonem.
Sennebogen 735E standardně zvedá kolem 10 tun a může se pochlubit zcela novým diesel-elektrickým pohonem.

Rameno obřího bagru, přesněji průmyslového rypadla, neocenitelného v oblasti manipulace s kulatinou na pilách, se tyčilo do výšky bezmála deseti metrů na stánku společnosti Merimex s. r. o. Stroj značky Sennebogen, konktrétně typ 735E, standardně zvedá kolem 10 tun a může se pochlubit zcela novým diesel-elektrickým pohonem. Vystavený exponát měl v České republice svoji premiéru a z veletrhu putoval přímo k tuzemského zákazníkovi. Váží 49 tun a dosahuje maximální rychlosti 20 Km/h. Doplnění dieselových motorů o elektropohon umožnilo získat řadu výhod. Zejména plynulejší rozjezdy stroje, lepší komfort pro obsluhu a současně větší účinnost a tím úsporu paliva až o třetinu. Stroje značky Sennebogen se zabývají manipulací a přibližováním jak vyrobené hmoty, tak i jiných produktů například v kovošrotech apod.

Vyvážecí souprava John Deere 1210 G má nosnost 12 tun a hydraulickou ruku o dosahu 10 metrů.
Vyvážecí souprava John Deere 1210 G má nosnost 12 tun a hydraulickou ruku o dosahu 10 metrů.

Kromě zařízení na přibližování dřeva se společnost Merimex zaměřuje i na stroje pro těžbu dřevní hmoty. Zde nabízí stroje a zařízení značky John Deere. Na veletrhu byly vystavené dva stroje – harvestor John Deere 1170 G střední třídy, osazený hlavicí H 424 s úřezem 65 cm, který pokrývá rozsah těžeb od prvních probírek a vyvážecí soupravu John Deere 1210 G, která je optimální kombinací s tímto harvestorem. Souprava má nosnost 12 tun a hydraulickou ruku o dosahu 10 metrů. Oba stroje jsou vybaveny otočnou vyrovnávací kabinou, kde má operátor maximální pohodlí a vidí přesně na to místo, ve kterém zpracovává a manipuluje dřevo. Harvestor je ještě vybaven osmikolovým podvozkem, který má menší tlak na půdu a lze jej osadit i kolovými pásy, ještě šetrnějšími k životnímu prostředí. Mezi žádané příslušenství dnes patří také menší harvestorové hlavice na zpracování biomasy. Mají štípací ústrojí, které štípe hmotu do cca 25 cm, což se hodí zejména pro zpracování náletových dřevin.

Kershaw SkyTrim 75 G3 je určený k ořezávání větví a vegetace z příjezdových cest inženýrských sítí, vozovek atd.
Kershaw SkyTrim 75 G3 je určený k ořezávání větví a vegetace z příjezdových cest inženýrských sítí, vozovek atd.

Na venkovní ploše jsme mohli spatřit i samojízdný teleskopický ořezávač větví Kershaw SkyTrim 75 G3, se kterým je možné provádět údržbové práce na hůře dostupných místech. Stroj je určený k ořezávání větví a vegetace z příjezdových cest inženýrských sítí, vozovek atd. Jeho teleskopický výložník s pilou se může vysunout do maximální výšky přibližně 22,86 metrů od země. Stroj je osazen kapalinou chlazeným vznětovým motorem Caterpillar o objemu 4,4 litru s výkonem 131 koní (97,9 kw) při 2200 ot/min. Uvnitř kabiny se kromě pohodlného sedadla nachází i ovládací joystick. Mezi volitelnou výbavu patří přední naviják, různě široké pneumatiky, hasicí přístroje, zadní kamera a balíček osvětlení.

Společnost ORVEX spol. s r.o. prezentovala svůj lesní traktor LT100H s vysoce účinným hydrostatickým pohonem a spalovacím motorem, který splňuje nejpřísnější emisní normy.
Společnost ORVEX spol. s r.o. prezentovala svůj lesní traktor LT100H s vysoce účinným hydrostatickým pohonem a spalovacím motorem, který splňuje nejpřísnější emisní normy.

Společnost ORVEX spol. s r.o. prezentovala svůj lesní traktor LT100H s vysoce účinným hydrostatickým pohonem a spalovacím motorem, který splňuje nejpřísnější emisní normy. Ve své kategorii je ideálním řešením pro každého, kdo chce pracovat bezpečně, efektivně a s nízkou spotřebou paliva, a tedy i šetrně k životnímu prostředí. Bezpečnost v certifikované, ergonomicky navržené a klimatizované kabině je deklarována deformačními testy. Model LT100H je vybaven plně nastavitelným hydraulickým ramenem, výkonným navijákem a komplexním dálkovým ovládáním.

KRPAN je výrobcem široké škály techniky pro zpracování dřeva.
KRPAN je výrobcem široké škály techniky pro zpracování dřeva.

Firma PRODAG Zlín vystavila traktorové lesnické navijáky KRPAN. Jsou dodávány s tažnou silou od 3 do 10 tun, v jedno-bubnovém i dvou-bubnovém provedení. Ovládání navijáku je buď mechanickým nebo elektrohydraulickým systémem. Elektrohydraulický systém lze propojit s dálkovým ovládáním navijáku. Každý naviják je dodáván včetně kvalitního válcovaného lana s koncovkou, snímatelného tažného závěsu a držáku motorové pily. Bezpečnost je jako klíčový faktor zaručena pomocí konstrukčních řešení, která jsou v souladu s Evropskými bezpečnostními normami (CE).

LIEBHERR do expozice letos zařadil například kloubový teleskopický nakladač L 509 Tele, který se hodí pro manipulaci se dřevem.
LIEBHERR do expozice letos zařadil například kloubový teleskopický nakladač L 509 Tele, který se hodí pro manipulaci se dřevem.

LIEBHERR předvedl na volné ploše stroje pro speciální nasazení. Do expozice letos zařadil například kloubový teleskopický nakladač LIEBHERR L 509 Tele. Tento univerzální stroj má výsuvný teleskopický výložník, který při použití paletizačních vidlí umožňuje výšku zdvihu až 4,8 metru. Spojuje výhody dvou tříd v jednom stroji. Na stránkách společnosti jsme se také dozvěděli, že při práci s paletizačními vidlemi není nutné ruční manévrování, protože inženýři společnosti Liebherr optimalizovali paralelní vedení pro provoz s paletizačními vidlemi.