50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Malé kloubové nakladače Bobcat přichází na český trh

Zveřejněno: 19. 5. 2021

Po nedávném uvedení kompaktního kolového nakladače L85 uvádí Bobcat na trh novou řadu malých kloubových nakladačů. Modely L23 a L28 nabízejí vysokou nosnost ve stísněných prostorech, snadné používání a jednoduché intuitivní ovládání. Díky své nízké hmotnosti vynikají minimálním tlakem na povrch, a to při práci v jakémkoli terénu. Bobcat nyní nabízí nejširší portfolio nakladačů ze všech výrobců na světě.

Nový kloubový nakladač Bobcat. Zdroj foto - tisková zpráva Bobcat

Nové malé kloubové nakladače byly navrženy a vyrobeny v závodech Bobcat v USA a disponují stabilitou až bodu přetížení 1,39 tuny. Umožňují snadnou manipulaci s nákladem nad výkopy a chodníky. Oba modely navíc nabízejí vynikající výhled na všechny strany. Mají robustní konstrukci, šířku jen o něco málo přes jeden metr a úzký poloměr otáčení. V kombinaci s nízkou hmotností a vysokou nosností jsou ideální ke zvedání a přemísťování těžkých břemen ve stísněných prostorech a obtížně přístupných místech. Výsuvný výložník modelu L28 poskytuje více možností pro snadné pokládání nákladu a různé protiváhy umožňují uživateli přizpůsobit nosnost dané aplikaci.

Široké uplatnění nakladačů Bobcat

Vstupem na trh malých kloubových nakladačů Bobcat rozšířil sortiment a uplatnění svých strojů. Nové nakladače cílí na rostoucí trh krajinářských úprav, lehkého stavebnictví i údržby veřejných prostorů. Současně mohou také podpořit růst v zemědělství a zahradnictví.

Základní technické parametry. Zdroj foto - tisková zpráva Bobcat
Základní technické parametry. Zdroj foto - tisková zpráva Bobcat

John Chattaway, produktový manažer pro nakladače Bobcat, uvedl: „Malé kloubové nakladače přinášejí vysoký výkon v kompaktním lehkém provedení s neuvěřitelně snadným ovládáním, což z našich strojů činí ideální pomocníky pro širokou škálu aplikací. Oba modely, se ovládají tak intuitivně, že jsou ideální téměř pro každého uživatele. L23 a L28 jsou atraktivní pro celou řadu zákazníků a významně rozšiřují nabídku nakladačů Bobcat.“

„Klíčovými vlastnostmi, které uživatelé malých kloubových nakladačů hledají, jsou vysoká nosnost ve spojení se stabilitou a minimálním narušováním terénu. Bobcat přináší na tento trh dlouholeté zkušenosti v oblasti nakladačů, což nám umožňuje vyrábět bezpečné, spolehlivé a odolné stroje ve vysoké kvalitě, která překonává konkurenci,“ dodal John Chattaway.

Snadné použití a přehledné ovládání

Malé kloubové nakladače Bobcat jsou k dispozici v provedení se stříškou nebo s kabinou. Obě verze jsou navrženy tak, aby poskytovaly více prostoru pro snadné nastupování, vystupování a celkové pohodlí obsluhy. Ovládací prvky umožňují intuitivní použití a pro chladnější podnebí je k dispozici uzavřená kabina s vyhřívaným sedadlem.

Rychlé a snadné změny směru umožňují dva pedály - jedním ovládáte jízdu dopředu, druhým dozadu. Tento způsob ovládání pojezdu ocení i sezónní zaměstnanci, zákazníci půjčoven stavebních strojů nebo pracovníci, kteří potřebují ovládat různé typy strojů.

Model L28 má navíc teleskopický výložník, který zvyšuje jeho dosah. Výložník má inovativní dvouválcovou konstrukci, která udržuje břemeno v rovnováze, zatímco obsluha pohybuje lžící a manipuluje s materiály ve výšce. Teleskopický válec je synchronizován s hydraulickým vyrovnávacím článkem, který pomáhá s vyrovnáváním a brání přepadu přes zadní část lžíce.

Aby nové nakladače byly skutečně víceúčelovými stroji, Bobcat využil své odborné znalosti v oblasti příslušenství a vyvinul speciální upínací systém Bob-Tach. Tento systém umožňuje používat příslušenství strojů S70, MT55, S100 a S450.

Spolehlivý řadový motor s výkonem 25 koní a vysokým točivým momentem splňuje emisní normu Stage V a mechanické řízení.

Vynikající vlastnosti pro úpravy terénu

Malé kloubové nakladače Bobcat jsou speciálně konstruovány tak, aby nepoškozovaly povrch, na kterém se pohybují. Minimálního narušení terénu dosahují nejen díky kloubu, jenž umožňuje zadním pneumatikám sledovat dráhu předních pneumatik při otáčení, ale také pomocí šetrného režimu Turf-Safe omezujícího prokluz kol. Díky tomu jsou ideální pro krajinářské zásahy, stavební práce a údržbu terénu, kde není dostatek prostoru a je třeba minimalizovat poškození trávníku.

V závislosti na daném terénu nakladače Bobcat automaticky aktivují jeden ze dvou trakčních režimů. Režim vysoké trakce (High-Traction) pro jízdu v náročném a kluzkém terénu, nebo šetrný režim Turf-Safe, pro co nejmenší narušení terénu. Kromě toho je k dispozici volitelný trakční asistent, podobný funkci uzávěrky diferenciálu, který umožňuje obsluze jedním stisknutím tlačítka dočasně deaktivovat automatické režimy pro jízdu v nepříznivých podmínkách.