Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Manipulátor s největším dosahem až 11 m má jediný úkol, uspokojit vysoké nároky bioplynových stanic

Zveřejněno: 14. 10. 2019

Jedenáctimetrové rameno v zemědělském segmentu není obvyklé, tradiční zemědělské teleskopické manipulátory mají dosah sedm až devět metrů. Proč tedy Merlo vyrobilo manipulátor s tak velkým dosahem?

Teleskopický manipulátor Merlo Turbofarmer TF 45.11

Italské Merlo bude na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 prezentovat teleskopický manipulátor TF 45.11 s výkonem motoru až 170 koní a jedenáctimetrovým ramenem s kapacitou zdvihu 4,5 t. Kombinace maximální nosnosti 4,5 t a výšky zdvihu 11 m (bez použití podpěr) umí v současnosti nabídnout jen výrobce Merlo, a to díky robustním planetovým nápravám. Merlo vyvíjí a vyrábí většinu dílů použitých na svých teleskopických nakladačích v rámci vlastní skupiny.

Teleskopický manipulátor TF 45.11 patří do modelové řady Turbofarmer, která je nejprodávanější a nejrozšířenější v zemědělství. Díky modulární konstrukci může mít manipulátor nejrůznější výbavu. Čtyřválcový motor splňuje emisní normu Stage IV. Volitelně je k dispozici kabina CS s odpružením. Hydropneumaticky odpruženou kabinu řidiče nabízí Merlo pouze pro teleskopické manipulátory. K dispozici je také převodovka s plynule měnitelným převodem „CVTRONIC“. Řidič může volitelně zvýšit nebo snížit otáčky motoru pomocí joysticku. Funkce pracuje nezávisle na pedálu plynu a umožňuje obsluze citlivě nastavit reakční doby stroje na příslušnou situaci během práce.

Stejně jako ostatní modely v řadě Turbofarmer, lze i model TF 45.11 objednat ve verzi traktor – dokáže jezdit rychlostí 40 km/h a je vybaven závěsem či rychlospojkami. Motorový prostor je dobře přístupný – pohony, filtry nebo olejová měrka jsou na dosah ruky.

Jedenáctimetrový teleskopický nakladač je zvláště vhodný pro provozovatele bioplynových stanic (BPS), kde je v posledních letech trendem zvyšování výšky silážních jam. Merlo vidělo příležitost a vzalo existující pětitunový podvozek manipulátoru a vybavil ho třídílným teleskopickým ramenem. Manipulátor s extra dlouhým ramenem jezdí například v BPS v Německu, kterou provozuje Harry Fischer. Denním chlebem manipulátoru je manipulace s hnojem, siláží a kukuřicí - slouží pro „krmení“ BPS s elektrárnou o výkonu 380 kW. Kromě toho provozovatel BPS také vykrmuje ještě 160 býků, takže manipulátor navíc čistí stáje. Dříve provozovatel využíval manipulátor s dosahem 9 metrů. Siláž ale sahá do výšky až osmi metrů, což už bylo pro starý manipulátor hraniční.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Merlo

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.