Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Manitou ULM je nejkompaktnějším teleskopickým manipulátorem

Zveřejněno: 22. 4. 2022

Společnost Manitou Group představila svůj nový ultrakompaktní model teleskopického nakladače Manitou ULM. Uvedení na trh tohoto stroje potvrzuje cíl skupiny nabízet svým uživatelům stále výhodnější a snadno použitelná řešení v oblasti manipulační techniky.

Manitou navrhl velmi lehký model s přepravní hmotností nižší než 3 tuny, který lze naložit na automobilový přívěs.

Aby vyhověl potřebám uživatelů, kteří chtějí univerzální stroj, který se snadno používá a snadno přepravuje mezi dvěma pracovišti nebo farmami, navrhl Manitou velmi lehký model s přepravní hmotností nižší než 3 tuny, který lze naložit na automobilový přívěs. Tento model byl kompletně navržen konstrukční kanceláří v závodě Laillé (Ille-et-Vilaine), která se věnuje výrobě "superkompaktních" teleskopických manipulátorů.

Rozměry manipulátoru Manitou patří k nejkompaktnějším na trhu s šířkou pouhých 1,49 m a výškou 1,92 m. Tento ultrakompaktní model se dodává ve dvou verzích s nosností 1,25 t, resp. 1,5 t při výšce zdvihu 4,30 m. K dispozici je ve dvou verzích (pro prodejce Manitou): Manitou ULM 412 H a Manitou ULM 415 H. Pro prodejce techniky GEHL jsou k dispozici modely Gehl GCT 3-14 a Gehl GCT 3-14+.

Manipulátor Manitou ULM má tři jízdní režimy – řízení všech čtyř kol, dvou kol a krabí chod.
Manipulátor Manitou ULM má tři jízdní režimy – řízení všech čtyř kol, dvou kol a krabí chod.

Tento ultrakompaktní teleskopický nakladač Manitou ULM, zaměřený na řadu odvětví, jako je stavebnictví a zemědělství, umožňuje uživatelům efektivní práci díky rychlému procesu seznámení s ovládáním a malým rozměrům. Umožňuje také podnikatelům snadno cestovat k zákazníkům s jediným přívěsem. To znamená, že doba přepravy stroje se výrazně zkracuje a produktivita uživatelů je tak efektivnější.

Uvnitř kabiny manipulátoru Manitou ULM má obsluha neomezený výhled v rozsahu 360°.
Uvnitř kabiny manipulátoru Manitou ULM má obsluha neomezený výhled v rozsahu 360°.

Řada přídavných zařízení speciálně navržených pro tento model teleskopického manipulátoru Manitou ULM umožňuje jeho využití pro více aplikací. Tento teleskopický manipulátor s pohonem všech kol, který dokazuje svou užitečnost v těžkém terénu, má výkyvnou zadní nápravu a velmi vysokou světlou výšku 29 cm.

Údržba je optimalizována díky usnadněnému přístupu k hlavním součástem motoru díky širokému otvoru v motorovém prostoru. Poklop v přední části motoru umožňuje odstraňovat slámu nebo prach v blízkosti chladičů a přístup k nádržím na palivo a hydraulický olej je usnadněn jejich umístěním ve výšce očí. Verze Gehl a Manitou jsou samozřejmě standardně propojeny a uživatel může kompletně spravovat údržbu prostřednictvím svého chytrého telefonu díky aplikacím MyManitou a MyGehl.

Pro nový teleskopický nakladač Manitou ULM bylo navrženo i nové nářadí.
Pro nový teleskopický nakladač Manitou ULM bylo navrženo i nové nářadí.

Nový teleskopický nakladač Manitou ULM/GCT je navržen tak, aby manipulace s ním byla ještě bezpečnější a příjemnější. Přístup do kabiny je snadný. Uvnitř kabiny má obsluha neomezený výhled v rozsahu 360°, aby mohla bezpečně pracovat. Camille Rouvrais, produktový manažer, říká: „Ve spolupráci s naší konstrukční kanceláří jsme našli inovativní řešení, které poskytuje ještě větší bezpečnost a pohodlí. Střešní mříž jsme nahradili průhledným polykarbonátovým oknem odolným proti nárazům, které dokonale splňuje požadavky normy FOPS.“ Boční výhled ven nic neruší - díky umístění hydraulických hadic uvnitř výložníku a krytu motoru umístěnému nízko vpravo od obsluhy. Joystick je standardně umístěn na loketní opěrce pro větší flexibilitu použití a na čelním skle jsou umístěny dva větrací otvory pro optimální odmlžení. Pro zajištění jízdního komfortu je k dispozici také automatická parkovací brzda. Manipulátor má tři jízdní režimy – řízení všech čtyř kol, dvou kol a krabí chod.

Manitou ULM/GCT se vyznačuje malou výškou, ale paradoxně má velmi velkou světlou výšku 29 cm, což mu umožňuje bezproblémový pohyb v obtížném terénu. Stroj pohání motor o výkonu 35 koní. Maximální hydraulický průtok činí 48 l/min. S přepravní hmotností 2 550 až 2 900 kg v závislosti na konfiguraci lze Manitou ULM/GCT přepravovat na přívěsu.

V Evropě bude nový manipulátor Manitou ULM k dispozici od třetího čtvrtletí roku 2022.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Manitou

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.