Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Marek Výborný přichází s konceptem otevřeného ministerstva, zaměří se i na udržitelné, moderní zemědělství pro 21. století

Zveřejněno: 10. 7. 2023

Mezi priority ministra zemědělství Marka Výborného patří změna komunikačního stylu, chce koncept otevřeného ministerstva, které aktivně jedná s celou odbornou i laickou veřejností.

Ministr zemědělství Marek Výborný.

Ve spolupráci s nevládními zemědělskými organizacemi plánuje ministr vyhodnotit a případně upravit společnou zemědělskou politiku, za důležité považuje podporovat zájmy zemědělců v Česku i v rámci Evropské unie. Cílem je mít u nás udržitelné, moderní a konkurenceschopné zemědělství pro 21. století. Za výzvu považuje nově nastupující ministr zemědělství obnovu lesů, ochranu půdy a boj se suchem, zaměřit se chce i na digitalizaci a snižování byrokracie.

„Za důležitou považuji popularizaci práce v zemědělství, která ho díky využívání chytrých technologií dostává mezi hi-tech obory. A tam vidím i potenciál přitáhnout mladé lidi, kterých je v zemědělství málo. S Ministerstvem životního prostředí chci úzce spolupracovat například na protierozní vyhlášce, s Ministerstvem práce a sociálních věcí musíme společně zjednodušit přijímání zahraničních pracovníků, kteří v zemědělství chybí,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Jeho dalšími prioritami jsou zajištění potravinové bezpečnosti, rozvoj ekologického zemědělství, lepší hospodaření s vodou a výchova k šetrnému přístupu k životnímu prostředí a udržitelnosti. Plánuje také setkání s představiteli organizací spojených se zemědělstvím a potravinářstvím.

„V blízké době se chci setkat se zástupci všech organizací spojených se zemědělstvím a potravinářstvím, abychom společně analyzovali mimo jiné rozpočtovou politiku. Především ale budu chtít slyšet, které věci je nejvíce trápí a jaká navrhují řešení. Nemůžeme věci diktovat od stolu, dlouhodobě funkční řešení totiž musí být výsledkem společného dialogu s těmi, kterých se týká,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.