Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Maximální ochrana půdy jednonápravovou aplikační cisternou s krabím chodem

Zveřejněno: 28. 1. 2020

Problém utužení půdy lze do určité míry řešit speciální technikou. Firma Fliegl přichází s inovativním řešením řízení nápravy u nové cisterny Twist. Kromě snížení utužení půdy napomáhá i k lepší manévrovatelnosti a k lepšímu jízdnímu komfortu.

Jednonápravová aplikační cisterna Fliegl Twist

Aplikace například kejdy se nejčastěji provádí soupravou složenou z traktoru a cisterny s aplikátorem. Problémem je ovšem váha takové souprava. Pokud cisterna následuje stopu traktoru, dochází k dvojnásobnému utužení půdy. To může přinést dlouhodobé poškození půdy. Čím těžší je souprava, tím více by měla být váha rozložena. Na tento problém reaguje německý výrobce aplikačních cisteren Fliegl.

Fliegl vyvinul jednonápravovou aplikační cisternu Twist s tzv. krabím chodem, který má chránit půdu před utužením a zlepšit manévrovatelnost. Náprava jako celek se hydraulicky otáčí kolem svislé osy pomocí řízené točny. To umožňuje vyrovnání podvozku o přibližné délce 4 m přibližně o 1 m (965 mm). Nemění se tedy poloha kol, čímž se zvyšuje trakce. U podobného řešení od jiných výrobců totiž dochází k tomu, že se vnitřní kolo při zatáčení otáčí více než vnější kolo a je vytvářen větší odpor. U Twistu si každé ze dvou kol udržuje svou trajektorii a tvoří vlastní stopu a nejede po stopě vytvořené traktorem.

Vlevo přepravní poloha a vpravo pracovní poloha
Vlevo přepravní poloha a vpravo pracovní poloha

Režim řízení obsluha ručně aktivuje pomocí řídicího modulu nainstalovaného v kabině. Řízení lze plynule ovládat, a to i během jízdy. Výrobce uvádí, že řízení přes krabí chod přináší větší pohodlí a lepší ovladatelnost ve srovnání se konvenční řízenou nápravou. Problém nejsou ani elektrické stožáry či zakřivená pole.

K cisterně, přesněji k otočnému bodu nápravy, je možné přes závěs připojit různé aplikátory pro zapravení hnojiva do půdy. Aplikátor tak následuje pohyb nápravy – to je taktéž zásadní rozdíl ve srovnání s řešením ostatních výrobců.

Aplikační cisterna Twist může využívat i větší pneumatiky (900/60R32), protože otočná náprava zaručuje větší úhel řízení a tím se zabraňuje nárazům pneumatik do rámu. Větší pneumatiky také chrání půdu díky větší kontaktní ploše.

Aplikační cisterna spolu s překládacím vozem Fliegl ULW 40 Vario se představila na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Fliegl

1) čerpáno z materiálů Fliegl


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.