Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Merlo na Agritechnice prezentovalo elektrický nakladač a hybrida mezi traktorem a manipulátorem

Zveřejněno: 15. 5. 2024

Merlo představilo v Hannoveru své modulární stroje a potenciál svých služeb. Včetně mnoha inovací teleskopických manipulátorů: od plně elektrického eWorkeru přes nové kompaktní stroje, další vývoj řady Turbofarmer až po oblíbený teleskopický traktor "Multifarmer".

Teleskopické manipulátory Merlo Turbofarmer.

Kompaktní modely jsou i nadále nejrychleji rostoucím segmentem na trhu teleskopických manipulátorů. Na veletrhu Agritechnica 2023 představil výrobce Merlo výběr nových a osvědčených konceptů strojů s výškou kolem 2 metrů.

Novinkou je Merlo eWorker (2,5 tuny / 5 metrů / 90 koní) v kombinaci se zvedací pracovní plošinou, kterou lze řídit a ovládat z koše pro dvě osoby. Merlo eWorker je řada plnohodnotných teleskopických nakladačů, které pracují 100 % elektricky. Kompaktní zařízení s vlastní hmotností 4,9 tuny jsou poháněna elektromotorem o výkonu 60 nebo 90 koní s nulovými emisemi. Baterie s napětím 48 V mají ideální dobu provozu až 8 hodin. K plnému nabití potřebují přibližně 9 hodin. Obsluha je dobře chráněna v kabině ROPS/FOPS. Model Merlo eWorker se řídí jako vysokozdvižný vozík prostřednictvím zadních kol s maximálním úhlem natočení 85°.

Teleskopický manipulátor Merlo eworker Agrar.
Teleskopický manipulátor Merlo eworker Agrar.

Merlo rovněž představilo modernizaci svého klasického stroje o hmotnosti 2,7 tuny / 6 metrů: model 27.6 v konfiguraci Merlo Turbofarmer, přizpůsobený požadavkům uživatelů. S rozměry 3,91 metru (d) x 1,86 metru (š) x 2 metry (v) se jedná o jeden z nejmenších strojů Merlo s hydrostatickým pohonem. Jeho čtyřválcový turbodieselový motor je vodou chlazený a dosahuje výkonu 75 koní (55 KW) při 2 500 ot/min. Je vybaven bezpečnostním a asistenčním systémem ASCS. Kapacitní joystick se aktivuje prostřednictvím ručních senzorů.

Merlo TF 30.7.
Merlo TF 30.7.

S novými kompaktními modely 3 tuny / 7 metrů nazvanými "TF 30.7" a "P 30.7" vytváří Merlo spojení s řadou Medium. Stroje mají motor o výkonu 75 nebo 101 koní a čerpadlo s proměnným objemem a maximálním průtokem 117 l/min. K dispozici jsou tři varianty kabiny: Nízká, standardní a s odpružením kabiny CS. V závislosti na zvolené verzi mají 2 metry široké modely celkovou výšku 1 980 až 2 210 mm.

Všechny modely Merlo Turbofarmer nyní pohání motory Stage V o výkonu 116170 koní. Merlo Turbofarmer může být na přání vybaven jako traktor s rychlostí 40 km/h. Většina z nich se ovládá kapacitním joystickem, který se aktivuje přiložením ruky. Podobně jako u modulárního systému umožňuje Merlo svým zákazníkům vybrat si různé prvky výbavy pro základní model.

Merlo Multifarmer 44.9.
Merlo Multifarmer 44.9.

Na veletrhu Agritechnica 2023 byly k vidění špičkové verze všestranné produktové řady Merlo Multifarmer. Největší z nich je Merlo MF 44.9 CS-140-CVTRONIC: stroj o výkonu 140 koní a hmotnosti 4,4 tuny / 9 metrů s kabinou CS a plynulou převodovkou Merlo. Tato řada v současné době zahrnuje celkem 8 modelů. Vpředu se jedná o multifunkční nakladač s nosností 3,4 nebo 4,4 tuny, který je plnohodnotným teleskopickým nakladačem s ramenem o délce 7 nebo 9 metrů. Vzadu mají tříbodový závěs.

Merlo Multifarmer a eworker.
Merlo Multifarmer a eworker.