Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Monstrum s výkonem 466 koní. Belarus má novou vlajkovou loď

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Označení Belarus nese několik řad traktorů vyráběných v Minsku (Bělorusko), firmou MTZ/MTW (Мінскі трактарны завод; Ми́нский тра́кторный заво́д, МТЗ). Traktory Belarus jsou známé po celém světě, hlavně na Východě, ale také i v USA. Kolové traktory Belarus se vyrábí od roku 1950. Většinou jsou synonymem jednoduchosti a spolehlivosti. To platí dodnes. Nyní v portfoliu firmy nalezneme i lesní stroje. Řada traktorů Belarus zahrnuje široké spektrum výkonů. Nechybí ani pásové traktory o výkonu přes 200 koní, ale i střední traktory či malotraktory. Posledním počinem firmy je nově představená nová vlajková loď, která má velmi malou konkurenci, co se výkonu týče.

Belarus

V Rusku na veletrhu Agro Salon byl poprvé představen model Belarus 4522 o výkonu 466 koní. Jedná se o nejsilnější traktor, který kdy firma vyrobila. Takto výkonný Belarus je výsledkem snažení firmy se prosadit i na poli těžkých polních tahačů, po kterých je poptávka i na Východě a nejen tam.

Letos firma slaví 70 let, proto byl tento typ poprvé představen, a to rovnou v sériové podobě. Výkon traktoru dodává dieselový šestiválcový motor Caterpillar C13 ACERT o objemu 12,3 litrů. Motor plní patřičné emisní normy, proto by neměl být problém prodávat traktor i v Evropě. Traktor je vybaven nádrží na palivo o objemu 650 litrů.

O přenos síly se stará převodovka s plynule měnitelným převodem. Zadní závěs traktoru má nosnost 10 tun, zatímco přední závěs 5 tun.

Pokud bude opravdu prodáván v Evropě, konkurenci vznikne zajímavý soupeř. Traktor totiž patří mezi nejsilnější konvenční traktor na světě. Pravděpodobně mu patří hned druhé místo. Ve své domovině bude určitě zemědělci vřele přijat.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Belarus

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.