Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Nadšenci vrátili lesk traktoru Fortschritt ZT 303, jeho stav je ohromující

Zveřejněno: 21. 2. 2020

Pole Východního Německa a Československa svého času brázdily traktory Fortschritt ZT, které jsou dnes cennými historickými kousky. Proto potěší, když takový traktor v tristním stavu projde renovací. Dokonalá renovace tohoto legendárního traktoru proběhla i ve Štěpánkovicích na Opavsku.

Fortschritt ZT 303 po kompletní renovaci

Zemědělský podnik Agroland se sídlem ve Štěpánkovicích na Opavsku obhospodařuje 1000 hektarů orné půdy. Pěstují ječmen jarní, cukrovou řepu, pšenici ozimou a řepku. „Věnujeme se již 23 let kompletní logistice pro Opavský cukrovar. Logistika zahrnuje nakládku, čištění a dopravu řepy plus nakládku zpětných produktů v cukrovaru. Jsme bez živočišné výroby, a když je takový zemědělský podnik dobře strojově vybaven, tak má velké rezervy. Proto jsme začali s opravami veteránů, abychom částečně poskytli práci lidem v období, kdy máme vlastní techniku nachystanou a je čas,“ informoval nás mechanizátor a dispečer pan Aleš Novák.

Shodný s originálem

S renovacemi veteránů začali před pěti lety, kdy kompletně zrenovovali sovětskou sklízecí mlátičku SK-4 a sedmitunový vlek P 73h. Nejnovějším počinem je opět kompletní renovace, tentokrát však východoněmeckého traktoru Fortschritt ZT 303, který koupili od soukromníka ze sousední obce. Kromě lakování celou renovaci zvládli zaměstnanci v Agrolandu. „Renovace probíhala na etapy podle toho, kolik bylo času. Přednost má pole a cukrovar, renovace probíhala většinou v zimních měsících. Máme na to vyčleněnou dílnu, takže traktor může být rozebrán delší dobu,“ uvedl pan Novák. Fantastické je, že současná podoba se podle pana Nováka shoduje s originálem z 99 %! Neoriginální jsou pouze blinkry, páčka přepínače blinkrů a zrcátka.

Traktor byl během renovace skoro celý rozebrán – od brzd, portálů, přes kabinu až po blatníky atd. „Motor se pouze přetěsnil a udělalo se vstřikovací čerpadlo a trysky,“ uvedl pan Novák a zmínil i dostupnost náhradních dílů na tento typ traktoru: „Dost věcí pasuje z kombajnu Fortschritt E512 - motor je totožný, stejně jako brzdové válce, budíky na přístrojové desce atd.,“ se sháněním většiny dílů tedy nebyl problém. Podle pana Nováka bylo nejtěžší sehnat gumy na dveře a do oken, které nakonec objednal na německém serveru. „Traktor se odstrojil, ostříkal, udělaly se brzdy a věci, co byly na nástřik, jsem odvezl. Vyměnily se všechny hadice a motor se přetěsnil. Pak už se jen skládalo zpět,“ popsal stručně mechanizátor a zmínil jednu radu: „Všechno si je nutné před rozebíráním dobře vyfotit a potom je potřeba jen trpělivost a zase trpělivost. Někdy je nutné při renovaci improvizovat.“ Až na pár drobností, jako jsou například polepy, je traktor již hotov. Cena renovace v takovém rozsahu se prý pohybuje v desítkách tisíc korun.

V budoucnu se můžeme těšit na zemědělské muzeum techniky

Traktor Fortschritt ZT 303 v perfektním stavu si bude moci veřejnost prohlédnout na dožínkách. „Jezdím na dožínky do Velkých Hoštic s kombajnem SK-4 a teď pojede i ZT 303 s vlekem,“ prozradil mechanizátor. V budoucnu začne i renovace staré sklízecí mlátičky a traktorů Škoda 30, DT-54, Kirovets K-701, Zetor 50 Super a lisu K-442. „Ještě asi koupíme traktor Zetor 5718, chceme totiž vybudovat zemědělské muzeum techniky,“ uvedl na závěr pan Novák.

Fortschritt ZT se vyráběl v bývalé NDR v 60. letech 20. století. Sériová výroba stroje začala roku 1967, do 80. let bylo vyrobeno kolem 35 000 kusů. Traktory se dovážely i do Československa. Vzniklo několik typů. Označení ZT 303, které nese i traktor zmíněný v tomto článku, znamená, že byl traktor k dostání i s předním náhonem. Historii traktorů Fortschritt ZT jsme se věnovali v dřívějším článku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Aleš Novák

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.