Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Návěsy Krampe s novým elektronickým systémem řízení

Zveřejněno: 2. 2. 2023

Usnadnit práci svým zákazníkům je cílem techniků společnosti Krampe. Pro optimalizaci manipulace s velkými sklápěcími návěsy a snížení námahy potřebné k zapřažení se nyní společnost Krampe spoléhá na bezdotykové elektronické nucené řízení od společnosti ME Mobil Elektronik GmbH.

Inovativní systém řízení byl představen společně s novým návěsem Krampe AS 750.

Elektronický hydraulický systém řízení DynamicTrailerSteering System návěsů Krampe využívá soustavu snímačů instalovaných na návěsu k určení jízdní situace soupravy traktoru a návěsu a optimalizaci jízdních vlastností. Současně se používá několik snímačů různých měřicích technologií.

Dva snímače, které měří rychlost a směr jízdy na jedné nápravě, odesílají data do centrálního počítače řízení. Další snímač dodává údaje o pohybu návěsu Krampe. Systém řízení je soběstačný a vyžaduje pouze elektronické a hydraulické napájení z traktoru.

Elektronické řízení se zcela obejde bez mechanických snímačů úhlu natočení mezi traktorem a návěsem Krampe. Systém byl vyvinut ve spolupráci s ME MOBIL ELEKTRONIK GMBH. Vedle oje nejsou žádná táhla řízení, a tak je vyloučená kolize pneumatiky traktoru s táhlem řízení. Agregace vozu je zjednodušená, protože nejsou zapotřebí žádné speciální závěsy pro připojení táhel řízení k traktoru. Odpadá také údržba a seřizování jako u konvenčních systémů nuceného řízení. Elektronické řízení dovoluje přizpůsobit řízení vozu různým rychlostem jízdy a provozním situacím.

Inovativní systém řízení byl představen společně s novým návěsem Krampe AS 750. První testovací řidiči jsou z něj nadšeni. Systém se v současné době přizpůsobuje jednotlivým modelům a od začátku roku 2023 jej bude možné objednávat jako příplatkovou výbavu.