Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Návěsy UMEGA SPC navazují na tradici skořepinových návěsů u nás

Zveřejněno: 26. 2. 2019

Mezi více jak padesáti různými typy modelů návěsů, sklápěčů a rozmetadel od litevského výrobce UMEGA AGRO své místo pevně zaujímají skořepinové návěsy SPC 14 a SPC 16 v žádané kategorii s nosností 14.000 kg, respektive 16.000 kg pro traktory do výkonu 160 koní.

U návěsů Umega SPC vítězí poměr kvalita-cena.

Téměř čtyřicet let zkušeností se zpracováním kovů a výrobou strojů se promítá do nosného výrobního programu litevské společnosti UMEGA AGRO, jež je součástí skupiny JSC UMEGA. Stěžejními výrobky jsou přívěsy a návěsy pokrývající rozsah užitečného zatížení od 3,5 do 30 tun určených pro všechny velikosti zemědělských podniků. Největší část produkce jde na export, a to i za oceán, návěsy tak bez problémů plní přísné požadavky na kvalitu a bytelnost.

Skořepinová konstrukce s výhodami

Pro nejvíce rozšířenou kategorii traktorů o výkonu zhruba 160 koní jsou určené návěsy SPC 14 a SPC 16 s nosností 14.000 kg, respektive 16.000 kg a objemem korby 18 a 21,5 m3. Návěsy se vyrábí v různých provedeních, mezi které patří u nás dobře známá a velmi rozšířená skořepinová (vanová) konstrukce. Odpadá tak problém s netěsností, neboť je korba svařena do jednoho kusu, takže je možné velmi snadno vyložit jakýkoliv druh materiálu, aniž by ulpíval na stěnách. Návěs má nízkou ložnou plochu, nízké těžiště a zároveň vysokou průchodnost. Nezapomíná se ani na již zmíněnou odolnost, kterou poskytují 3 mm bočnice z profilovaného ocelového plechu a podlaha o síle 5 mm. Sklápění se standardně provádí pouze směrem dozadu prostřednictvím teleskopického hydraulického válce s automatickým pojistným ventilem. Vyklápění se provádí hydraulicky ovládaným zadním čelem, které disponuje také výsypným otvorem.

Návěs se vyznačuje nízkou ložnou plochou a nízkým těžištěm.
Návěs se vyznačuje nízkou ložnou plochou a nízkým těžištěm.

Skvělá nabídka výbavy

U obou kategorií nosností jsou modely koncipovány jako dvounápravové návěsy. Dostatečný komfort při jízdě zajišťují osvědčené zavěšené tandemové nápravy ADR s mechanicky odpruženými parabolickými pružinami. Spojení s traktorem se provádí skrze spodní otočný závěs o průměru 52 mm (pro traktory se spodním závěsem nebo agrohákem). Oj je odpružena a disponuje hydraulickou podpěrnou nohou. Samotný rám podvozku je vyroben z obdélníkového profilu o síle 8 mm. Konstrukční rychlost návěsu je u nás schválena na 40 km/h, přičemž o bezpečný provoz se postarají dvouhadicové pneumatické brzdy haldex, ruční parkovací brzda a automatický regulátor. Pro zabránění znečištění jak návěsu, tak vozovky, jsou nad koly umístěny blatníky se zástěrkami. Pro maximální viditelnost zase 12V moderní LED osvětlení včetně bočního pozičního osvětlení. Pro přehled míry naplnění korby slouží kontrolní okénko, pro přístup žebřík na předním čele a navařené stupačky uvnitř korby.

Vše, co bylo doposud zmíněno v tomto článku, je standardní výbava. Budoucí majitel návěsu si však může dopřát ještě širší výbavu, rozšiřující využitelnost návěsu po celý rok a v neposlední řadě komfort a šetrnost k půdě. Do výbavy na přání spadá krycí plachta ložné plochy s konstrukcí a tím pádem i pracovní plošina na předním čele. Dále je na výběr mezi manuálními a automatickými závěsy. Nechybí též drobnosti, jako je skříňka na nářadí či nádrž na vodu. Využitelnost a výtěžnost návěsu zvýší šoupě pro zadní výsypný otvor, výsypná zadní lišta, boční sklápění a výběr mezi trojicí velikostí a typů nástavek. Šetrnější k půdě je pak možnost natáčení zadní nápravy a širších pneumatik. Pro individualisty je tu rovněž možnost, místo standardní červené barvy korby, jakákoliv barva návěsu na přání.

Návěs Umega SPC 14 v agregaci se 150koňovým traktorem.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Umega

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.