Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Navštívili jsme americkou farmu v Indianě, která válčí s mokrem a využívá moderní technologie

Zveřejněno: 27. 12. 2019

Optimalizací výrobních prostředků se zabývají nejen evropští, ale i američtí farmáři. Při naší návštěvě rodinné farmy ve státě Indiana jsme se dozvěděli o letošním problému v Kukuřičném pásu. Seznámili jsme se také s technikou, která je využívána při šetrném obhospodařování půdy.

Zleva - bratři Kent, Ryan, Kyle a jejich otec Rich Kohlhagen

V rámci cesty do USA za poznáním nové generace traktorů Case IH Magnum s řadou nových technologií jsme se podívali i na farmu, která se nachází ve státě Indiana (nedaleko města Rensselaer) pod známými velkými jezery v Severní Americe. Nachází se tam také oblast Kukuřičného pásu, kde je od 50. let 19. století převládající plodinou kukuřice. K roku 1950 bylo 99 % kukuřice pěstováno z hybridů. Převážně jde o kukuřici pěstovanou pro zrní, využívanou jako krmivo pro hospodářská zvířata, zejména prasata a drůbež. V posledních desetiletích rovněž roste význam pěstování sóji.

Celá rodina Kohlhagen pohromadě. Za nimi Case IH Farmall, který byl pořízen za 900 USD v roce 1952.
Celá rodina Kohlhagen pohromadě. Za nimi Case IH Farmall, který byl pořízen za 900 USD v roce 1952.

V Kukuřičném pásu hospodaří i rodinná farma Kohlhagen bratrů Kent, Ryan a Kyle Kohlhagen a jejich otce Rich Kohlhagen. Celkově pěstují 1200 hektarů kukuřice na zrno, 400 hektarů sóji (vše geneticky modifikované) a 200 hektarů je věnováno loukám pro sklizeň sena. Většinu polních prací vykonává zemědělská technika značky Case IH. Stroje jsou vybavené nejmodernějšími technologiemi. Letošní rok byl pro farmáře v Kukuřičném pásu neobvyklý – jaro bylo historicky nejvíce deštivé. Při naší návštěvě ke konci května již podle farmářů Kohlhagen mělo být dávno zaseto. V předchozích měsících ale vydatně zapršelo a půdu zaplavila voda (místy dosahovala hloubka až 10 cm). To samozřejmě zabránilo setí.

Obvykle se plodiny stihnou sklidit do začátku zimy, která je v Indianě drsná. Letos se ale sklizeň protáhla. Tato situace zvýšila ceny kukuřice na burze, které jsou přesto stále nižší ve srovnání s dřívějšími lety. V současnosti tak musí na farmě více přemýšlet, do čeho se vyplatí investovat a kde šetřit. Aby byli na farmě co nejefektivnější, investují do nejmodernějších technologií. Aby zamezili nejrůznějším poruchám, některou techniku obměňují každé tři roky až pět let. Třeba traktory Case IH Magnum nikdy nepřekročí 1000 motohodin. Všechny samojízdné stroje, včetně sklízecí mlátičky, využívají GPS navádění od Case IH, které je rozhodující pro mapování různých dat. Na každém pozemku probíhá jak variabilní výsev, tak variabilní hnojení díky systémům precizního zemědělství rovněž od Case IH – to vše pro optimalizaci produkce a snížení nákladů. Při sklizni se na farmě snaží co nejvíce omezit zhutnění půdy. Proto řadu let pracují v systému CTF (Controlled Traffic Farming). Pole se nachází v okruhu 16 km od farmy. Čtvrtinu pozemků rodina Kohlhagen přímo vlastní a zbytek výměry je pronajatý.

Ke sklizni využívají sklízecí mlátičku Axial Flow 8250 s flexibilním adaptérem MacDon s pracovním záběrem 12 m (pro sklizeň bobů) a 16řádkový kukuřičný adaptér. Během sklizně se zrno mezi polem a skladovacími prostory přepravuje kamionem – na poli jezdí traktor s překládacím vozem. Lisování materiálů obstarávají dva menší lisy CNH a dva větší lisy Case IH.

Seč trávy obstarávají dva samojízdné žací stroje Case IH WD 2303. Seče se čtyřikrát do roka. Seno je pak určeno na prodej. Na farmě jezdí osm traktorů – 7 traktorů Case IH (řady Puma, Farmall, Magnum, Steiger) a jeden John Deere 4430. Největším traktorem na farmě je Case IH Steiger 485, který pracuje ve spojení s diskovým podmítačem s pracovním záběrem 8 m – vjíždí na pole po sklizni kukuřice.

Setí provádí dva secí stroje Case IH – 16řádkový pro kukuřici (rozteč 76 cm) a 32řádkový pro sóju (rozteč 38 cm) – oba se systémy pro variabilní výsev. Ochranu rostlin zabezpečuje samojízdný postřikovač Case IH Patriot s nádrží z nerezové oceli o objemu 3 785 l a rameny s pracovním záběrem 36 m. Postřikovač je vybaven systémem AIM Command poskytující konstantní aplikační dávky a tlaky - dokonce i při změnách rychlosti, v zatáčkách a nepravidelných polích. Aplikaci umělých hnojiv zajišťuje tříkolka Case IH 3520 s rozděleným zásobníkem umožňující aplikovat několik druhů hnojiv najednou.

U vjezdu do farmy nás vítal první zakoupený traktor na farmě - Case IH Farmall, který byl pořízen za 900 USD v roce 1952.

Video z cestování po USA.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.