Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 11.5. – svátek slaví Svatava

Nebaví vás sekat trávník? Tato největší sekačka má záběr přes 14 metrů a zvládne rychlost 25 km/h

Zveřejněno: 23. 4. 2021

Aby byl trávník udržen v dobrém stavu, je třeba zajistit pravidelnou péči (hnojení, sečení, závlaha). Nizozemci vyvinuli speciální stroj Clipper TM14, který disponuje 14 nezávislými žacími stroji s pracovním záběrem 14,11 metrů. Každý žací stroj má tři nože. Tažený skládací stroj s hmotností 3 450 kg má také vestavěný generátor pro elektrický pohon všech nožů.

Sekačka Eco Clipper se vždy skládá z několika na sobě nezávislých sekcí o šířce 106 cm. Zdroj foto - tisková zpráva Leijenaar Products BV

Žací systém Eco Clipper byl vyvinut z žacího systému, který byl původně vyvinut v devadesátých letech na farmě rodiny Leijenaar v Nizozemsku. Na trh byl uveden v roce 2002. Elektricky poháněná deset metrů široká sekačka byla v té době revolucí v trávnikářství. Do roku 2008 společnost Leijenaar Products BV vyvinula a uvedla na trh různé modely této rotační sekačky a také elektricky poháněnou válcovou sekačku s pracovním záběrem 10,7 m.

Po letech ale trh žádal modernizaci elektricky poháněných rotačních sekaček. Zvýšila se také poptávka po vylepšených verzích a verzích s větším pracovním záběrem. V roce 2018 byla představena nová řada elektrických sekaček s názvem Eco Clipper. Při vývoji byl důraz kladen na to, aby byla sekačka schopna pracovat za všech povětrnostních podmínek. V roce 2019 byla řada Eco Clipper úspěšně otestována v terénu. V roce 2020 byla modelová řada rozšířena o verzi Eco Clipper RM14 a Eco Clipper TM14. Prvně jmenovaná patří mezi největší a můžete si ji prohlédnout ve fotogalerii.

Sekačka Eco Clipper se vždy skládá z několika na sobě nezávislých sekcí o šířce 106 cm. Tyto sekce jsou speciálně propojeny a každá může individuálně kopírovat terén. Každá sekce disponuje rotujícími noži (tři). Každá sekce má minimum záhybů, aby se zajistilo co nejlepší rozprostření posečené trávy (a také aby se nikde nezachytávala posečená tráva). Také v mokrých podmínkách jsou prý odřezky rovnoměrně rozptýleny. Sekačky pospojované dohromady v jeden celek disponují širokými koly pro lepší kopírování pozemku a minimální zhutnění půdy.

Celý systém Eco Clipper lze konfigurovat na přání zákazníka podle toho, jaký používá traktor a v jakých podmínkách chce sekačky využívat. Sekačky Eco Clipper nalézají uplatnění především při údržbě sportovních, golfových trávníků a rozlehlých parků. Jak je vidět na jedné fotografii, nezaleknou se ani většího porostu.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Leijenaar Products BV

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.