Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nejrychlejší traktor na světě byl upraven, aby dosáhl ještě vyšší rychlosti. Nyní zvládne 247 km/h

Zveřejněno: 19. 11. 2019

Firmě JCB nestačil rekord z června, kdy speciálně upravený traktor Fastrac One dosáhl rekordní rychlosti 166,7 km/h. Upravený speciál, tentokrát Fastrac Two, nyní dosáhne maximální rychlosti až 247 km/h!

JCB původní speciál upravilo. Výsledkem je ještě lepší verze Fastrac Two

Již v červnu letošního roku jsme informovali, že anglický výrobce JCB se svým speciálně upraveným traktorem Fastrac One dosáhl průměrné rychlosti 166,7 km/h. Tehdy JCB skromně prohlásilo, že jeho speciál je nejrychlejším britským traktorem. Očividně to JCB nestačilo, a tak speciál prošel úpravami a byla představena verze Fastrac Two.

V listopadu letošního roku již speciál dosáhl průměrné rychlosti 217,57 km/h, okamžitě tak byl udělen certifikát Guinness World Records.

Fastrac Two tentokrát váží 5 tun, je tedy o 10 % lehčí, než jeho předchůdce. Maximální rychlost je naprosto ohromující: 247,47 km/h! Pro potřeby pokoření rekordu byla rozhodující průměrná rychlost 217,57 km/h, které se dosáhlo na letišti Elvington. Pohonnou jednotku traktoru tvoří motor JCB DieselMax se zdvihovým objemem 7,2 l a výkonem 1016 koní při 2 500 Nm. A spotřeba? Ta dosahuje 56,5 l na 100 km. Motor byl samozřejmě speciálně upraven pro potřeby rekordu. Fastrac Two má také ve srovnání s předchozí verzí vylepšenou aerodynamiku.

Hlavní roli hráli designéři z britského Williams Advanced Engineering, kteří jsou známí z Formule 1. Traktor Fastrac Two, který je hybridem sériové modelové řady traktorů Fastrac 4000 a 8000, opatřili speciálním body kitem pro zlepšení aerodynamiky.

Traktor osedlal opět anglický televizní moderátor, mechanik a motocyklový závodník Guy Martin.

Rekordní speciál jsme viděli i na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Video z rekordní jízdy:

Autor: Milan Jedlička
Foto: JCB

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.