Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Nová éra sklizně kávy: Projekty studentů IED v Nuvola Lavazza v Turíně

Zveřejněno: 9. 2. 2023

V Nuvola Lavazza, sídle světoznámé turínské značky kávy, návštěvníky vítá kávovary budoucnosti, které navrhlo 18 studentů magisterského studia dopravního designu IED Turín ve spolupráci se společnostmi CNH Industrial a Lavazza Group.

Návrhy se zaměřují na dekonstrukci technických strojů značných rozměrů, aby je bylo možné přizpůsobit menším plantážím.

Na výstavě zřízené v atriu Nuvola Lavazza je k vidění šest pokročilých designových ztvárnění osmnácti studentů. Ti byli rozděleni do šesti týmů a pod vedením Davida Wilkieho a Guida Bianca z CNH Industrial Design spolu s Florianem Seidlem, manažerem designu skupiny Lavazza, se zabývali poloprůmyslovou sklizní kávy a analyzovali omezení a možnosti pěstování v malém měřítku, které se potýká se značnými nadmořskými výškami a svahy.

Návrhy se zaměřují na dekonstrukci technických strojů značných rozměrů, aby je bylo možné přizpůsobit menším plantážím; tento typ strojů posbírá neuvěřitelných 70 % kávových zrn ve srovnání s tradičními sklízecími stroji používanými na běžných plantážích. Nejedná se o prostou stylizační operaci na stávajícím designu, ale o výzkum a definici inovativního uspořádání a technických řešení, stejně jako inteligentního pohonu a materiálů s nižším dopadem na životní prostředí. Hodnoty zcela sdílené společností New Holland, jednou ze značek CNH Industrial, která myšlenku na vytvoření kávové sklízecí mlátičky budoucnosti nadšeně přijala.

Technické inovace, kterých studenti dosáhli, a jejich tvůrčí živost příjemně zapůsobily na zúčastněné společnosti, které ze všech návrhů vyhlásily za vítěze projekt Tazzina, jehož autory jsou Siddhant Sanjeev Aggarwal, Yung-Chun Hsu a Antonio Mazza.