Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nová generace nesených otočných pluhů Pöttinger SERVO 4000. Jednoduchý nastavovací mechanismus, extrémně robustní závěs s otočí a odolný rám

Zveřejněno: 7. 11. 2022

V mnoha případech je pluh stále tím nejvhodnějším strojem. V moderním zemědělství má také velký význam pro regulaci plevelů a kondici plodin. Vzhledem k velké rozmanitosti půdních podmínek po celém světě neexistuje žádný jiný stroj, který splňuje tak široké individuální požadavky jako pluh.

Nově navržené seřizovací centrum SERVOMATIC se čtyřkloubovou kinematikou ještě více usnadňuje a urychluje správné nastavení a přizpůsobení pluhu Pöttinger SERVO 4000 vašemu traktoru.

Pöttinger se připravil na budoucnost s novou generací nesených otočných pluhů Pöttinger SERVO 4000. Jednoduchý a přehledný nastavovací mechanismus, extrémně robustní závěs s otočí a odolný rám charakterizují nový pluh. Spolu s osvědčenými orebními tělesy je pluh Pöttinger SERVO 4000 připravené pro mnohaleté profesionální použití. Nové nesené otočné pluhy jsou nabízeny ve verzích standard, NOVA, PLUS a PLUS NOVA se čtyřmi až šesti radlicemi. Pluhy Pöttinger SERVO 4000 NOVA a PLUS NOVA jsou vybavené nonstop jištěním proti přetížení s vypínací silou až 1 400 kg. To chrání pluh před poškozením a zajišťuje orbu bez prostojů. Volitelně je řada Pöttinger SERVO 4000 k dispozici s roztečí těles 95 nebo 102 cm a výškou rámu 80 cm nebo 90 cm.

Systém TRACTION CONTROL aktivně přenáší hmotnost pluhu Pöttinger SERVO 4000 na zadní nápravu traktoru. Dodatečné zvýšení trakce zaručuje efektivní práci s menším prokluzem a snižuje utužení podorniční vrstvy půdy. Je tak zamezený vznik bariéry, která brání růstu rostlin, životu v půdě, průniku vody a živinám. Spotřebu paliva lze navíc snížit až o 10 %.

Dobře přístupná mazací místa snižují u pluhu Pöttinger SERVO 4000 nároky na údržbu. Vyměnitelná dláta jsou navíc standardně v kvalitě DURASTAR s tvrdokovem. To přispívá k výraznému zvýšení jejich životnosti.

Geometrie závěsu traktorů rozdílných výkonových tříd jsou velmi odlišné. Pro agregovatelnost pluhu v každých podmínkách vyvinul Pöttinger nový závěs. Pluh Pöttinger SERVO 4000 lze ideálně přizpůsobit traktoru pomocí velkého množství možností nastavení. Kromě standardního závěsu v různých kategoriích je k dispozici také oboustranné uchycení nebo otočné provedení závěsu. Optimalizovaná geometrie závěsu usnadňuje ovladatelnost a zvedání pluhu. V závislosti na provedení a výbavě je pluh agregovatelný s traktory od 140 do 360 koní.

Nově navržené seřizovací centrum SERVOMATIC se čtyřkloubovou kinematikou ještě více usnadňuje a urychluje správné nastavení a přizpůsobení vašemu traktoru. Tažný bod i záběr prvního tělesa lze rychle a exaktně nastavit několika pohyby ruky. Záběr první radlice lze snadno nastavit na základě vnitřní šířky stop traktoru. Přehledná stupnice pomáhá najít správnou polohu. Hydraulické nastavení je ve volitelné výbavě. Zakřivené lité vahadlo poskytuje Pöttinger SERVO 4000 široký rozsah nastavení první radlice. Vnitřní šířka rozchodu traktoru 1 000 až 1 500 mm je pokryta pro vysokou flexibilitu. Tažný bod je přednastaven z výroby a není třeba jej upravovat. Přizpůsobení je však v daných podmínkách stále možné.

Rám pluhu Pöttinger SERVO 4000 byl optimalizovaný tak, aby bylo možné lépe absorbovat zatížení působící během provozu.
Rám pluhu Pöttinger SERVO 4000 byl optimalizovaný tak, aby bylo možné lépe absorbovat zatížení působící během provozu.

U pluhů Pöttinger SERVO 4000 PLUS s hydraulickým nastavením šířky brázdy nastaví čtyřprvková kinematika automaticky i záběr prvního tělesa. Seřídí se také tažný bod, protože pluh se sám vyrovná podél ideální tažné linie traktoru s pluhem pomocí volného spodního závěsu. Optimální nastavení tažného bodu zaručuje menší odpor pluhu, opotřebení dílů i spotřebu PHM. Vnitřní šroub je dobře chráněný před nečistotami.

U pluhů Pöttinger SERVO 4000 PLUS a PLUS NOVA lze pracovní záběr hydraulicky přizpůsobit požadovanému výsledku práce, půdním podmínkám, pracovní hloubce nebo výkonu traktoru. Uvolňovací sílu pojistky proti kamenům NOVA lze snadno měnit pomocí řídicí jednotky traktoru – vypínací síla je až 1 400 kg.

Rám pluhu Pöttinger SERVO 4000 byl optimalizovaný tak, aby bylo možné lépe absorbovat zatížení působící během provozu. Velkorozměrové průchozí ložisko závěsu jemně přenáší tažné síly na rám pluhu. Pro vysokou pevnost byly otvory rámu zredukovány na minimum. Nově navržená konstrukce navíc chrání všechna ložiska a připojovací díly. Vahadlo je vyrobeno z vysoce kvalitní ocelolitiny, která zaručuje vysokou stabilitu a odolnost.

Robustní rámová konstrukce a jištění proti kamenům NOVA umožňují neúnavné používání za všech podmínek. Všechny relevantní faktory pluhu Pöttinger SERVO 4000 lze snadno přizpůsobit pomocí logicky strukturovaného nastavovacího centra, které boduje dobrou dostupností. Nejlepší drobení a spolehlivé zapravení rostlinných zbytků a slámy zajišťují čisté pole jako základ pro následné pěstování a ekonomický úspěch.