Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Nová Ropa Maus 5

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Při příležitosti domácího předvádění přestavuje bavorská rodinná firma ROPA poprvé prototyp nového Mausu 5. Na základě osvědčeného euro-Mausu 4, byl integrován známý R-Concept z Pantheru a Tigeru 5 a doplněný řadou užitečných funkcí. Praktické zkušenosti s nejnovějšími technickými inovacemi od firmy Ropa se snoubí s vývojem celkové koncepce s 10,2 m širokým nakládacím systémem směřovaným k maximálnímu výkonu a účinnosti. Hermannem Paintnerem speciálně vyvinuté přes 9 metrů dlouhé rameno s protizávažím zaručuje i při maximální překládací vzdálenosti maximální stabilitu.

ROPA

Exklusivní R-Concept – nové provedení kabiny a ovládacího panelu pro Maus 5

Nově designovaná R-Cab kabina umožňuje optimální výhled do všech stran a poskytuje řidiči pracovní prostředí extra třídy. Příjemný a kvalitní interiér nového vybavení kabiny ve spojení s vynikající zvukovou izolací zaručuje jedinečný požitek z jízdy. Extrémně silný výkon LED pracovních reflektorů udělá z noci den.

Pod označením R-Concept ROPA spojuje svou novou intuitivní ovládací filozofii. Velký 12,1 palcový skleněný dotykový displej s WiFi rozhraním je informační a řídící centrum stroje. Odtud operátor sleduje celý stroj, shromažďuje informace o provozních podmínkách a údaje o výkonu a nastavuje intenzitu čištění a tím i pracovní výsledek. Obsluha je možná dvěma způsoby, buď prstem na dotykové obrazovce nebo otočením a stisknutím "R-Select" a "R-Direct" knoflíků, které jsou uspořádány ergonomicky, v ideální poloze na nově navrženém ovládacím panelu v rukojeti multifunkčního joysticku (s integrovaným minijoystickem). Úzký ovládací panel u sedadla řidiče má možnost různých nastavení pro získání ergonomické a pohodlné pozice vsedě, zároveň zvýšený výhled kolem do všech stran ze vzduchově odpružené sedačky standardně s vyhříváním. Celkově, práce v extra třídě.

10,2 metrů široký příjmový systém pro dosáhnutí optimálního čištění

Robustní a 10,2 m široký příjmový systém se skládá celkem z 18 čistících válců (standardně s návarem tvrdokovu), zajišťuje efektivní odstranění zeminy, plevele a je jedním z nejširších příjmových systémů mezi všemi čistícími nakladači na trhu. V závislosti na nutnosti čistění lze z kabiny nastavit intenzitu čistícího procesu a délku čistící cesty na patentovaném příjmovém systému.

Motor Mercedes-Benz s emisním stupněm 4

V maximálně efektivní provozní koncepci pohonu je integrován velmi šetrný, 260 kW / 354 k silný Mercedes-Benz OM936 vznětový motor o objemu 7,7 litrů, se dvoustupňovým turbodmychadlem, 1400 Nm max. točivým momentem při 1200 1/min, (emisní stupeň 4 s AdBlue a integrovaným systémem SCR), který i při vyskladňování, pracuje v automotivním režimu se sníženými otáčkami a i za extrémních podmínek má velké výkonové rezervy.

Optimální rovnováha s ramenem s protizávažím

Pro bezpečné vyvážení stroje se postaral zakladatel firmy Hermann Paintner vyvinutím ramena s protizávažím z jemnozrnné oceli 700, které propůjčuje stroji naprosto vynikající výraz při nakládce. Až do přibližné šířky 9 metrů a výšky 4 metrů může rameno s protizávažím spolu s palivovou nádrží zajistit vyvážení při nakládání a umožňuje tím tak více než 15 metrů překládací vzdálenosti a tím zajišťuje optimální vyvážení stroje. Optimální dosažené nepřetržité vážení je integrováno v zalomené části překladače a zajišťuje tak ještě lepší výsledky než doposud. Všechny boční stěny jsou vyrobeny z vysoce pevných plastových desek a jsou vyměnitelné ve čtyřech směrech.

Kompaktní na cestě – přestavění bez vystupování

Při jízdě po silnici může být kompletní Maus pohodlně složen z kabiny pomocí jednoho ovládacího prvku automaticky na kompaktní přepravní šířku 3 m na 14,97 m celkové délky - jedinečný mezi všemi nakladači! Velký rozvor 5,5 m ve spojení se dvěma dalšími přídavnými nápravami s hydraulickým odpružením zajišťuje bezpečné zacházení s 31 tunami robustního překladače Maus a zajišťuje nejlepší jízdní komfort při rychlosti až 32 km/h.

Efektivní hydraulika umožňuje snížení počtu otáček

Pro efektivní přenos síly se stará hydraulický systém s optimálním převodovým poměrem v převodovce. Ve velmi nízkých otáčkách - 1200 ot/min při nakládání kombinuje vysoký výkon při minimální spotřebě paliva. Silný výkon hydrauliky zajišťuje systém load-sensing, při klidovém stavu dodává nejvyšší olejové množství a stará se o rychlou reakci celé pracovní hydrauliky.

Strojírenství v dokonalosti

Hlavní rám je vyroben z laserem svařovaného již známého profilu z jemnozrnné oceli 700, nabízející velmi vysokou stabilitu. Všechny moduly jsou konstruovány funkčně, přehledně a přístupné servisu. Četné řešení detailů, jako jsou např. automatika rozkládání a skládání stroje, videosystém na terminálu se standardními 2 kamerami (volitelně 4 kamery), systém rozpoznání zaklínění kamenu, reverzovatelný výklopný ventilátor a kontrola palivové filtru, ... zajišťuje maximální výkon v kampani s minimálními nároky na údržbu. Elektronický sběr dat, měření spotřeby paliva, automatická klimatizace, nezávislé topení, couvací kamera a centrální mazání zahrnují rozsáhlé standardní vybavení ROPA Maus 5. Volitelně lze systém logistiky svozu cukrovky integrovat bez dalších terminálů přímo do hlavního terminálu (integrovaná správa aplikací). Značné ulehčení v obtížných podmínkách nakládky zajišťuje systém ostřiku válců vodou řízený automaticky pomocí tlakových senzorů.

S novým Maus 5 potvrzuje ROPA ještě jednou svou nespornou vedoucí roli v oblasti výroby a prodeje samojízdných čistících nakladačů. 

Autor: Dagros
Foto: ROPA

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.