Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nový manipulátor Manitou NewAg XL uspokojí potřeby nejnáročnějších uživatelů

Zveřejněno: 26. 11. 2021

Technika značky Manitou má na českém trhu silné postavení. Její výrobce nedávno představil novou řadu teleskopických manipulátorů Manitou NewAg XL, která se skládá z modelů Manitou MLT 841, Manitou MLT 1041 a Manitou MLT 961, určených k zařazení na intenzivní práci na velkých farmách. Členové naší redakce měli možnost si v Huštěnovicích jednu z novinek prohlédnout – šlo konkrétně o model Manitou MLT 841-145 PS+.

Manipulátor Manitou NewAg XL je osazen čtyřválcovým motorem Yanmar o objemu 4,6 litru, jenž nabízí výkon 141 koní a maximální točivý moment 602 Nm při 1 500 ot/min.

Manitou přišel na trh s teleskopickým manipulátorem Manitou MLT 841-145 PS+ s maximální nosností 4 100 kilogramů a maximální výškou zdvihu 7,60 metrů. Stroj je určen k intenzivnímu nasazení především ve velkých zemědělských podnicích (rostlinná i živočišná výroba, bioplynové stanice).

Manipulátor Manitou NewAg XL je osazen čtyřválcovým motorem Yanmar o objemu 4,6 litru, jenž nabízí výkon 141 koní a maximální točivý moment 602 Nm při 1 500 ot/min. Vysoký točivý moment zvyšuje produktivitu stroje, protože mimo jiné poskytuje větší akcelerační schopnost. Motor (za použití diesel oxidačního katalyzátoru, filtru pevných částic a SCR katalyzátoru) je v souladu s emisní normou Stage V. Regeneraci filtru pevných částic, k níž obvykle dochází automaticky, lze provádět i preventivně nebo ji oddálit, aby se obsluha vyhnula jejímu nežádoucímu spuštění například ve stájích se zvířaty či v prostředí, kde by hrozilo vznícení.

Ani při natočení všech čtyř kol nemá stroj Manitou NewAg XL žádné převisy.
Ani při natočení všech čtyř kol nemá stroj Manitou NewAg XL žádné převisy.

Součinnost motoru s převodovkou zajišťuje osvědčený hydrodynamický měnič M-Shift. Řazení rychlostních stupňů lze provádět ručně (pomocí tlačítek +/- na joysticku JSM) nebo v automatickém režimu. Brzdový pedál disponuje funkcí odpojení pojezdu stroje. Parkovací brzda se aktivuje automaticky při sešlápnutí brzdového pedálu a deaktivuje se až při rozjezdu, což přijde vhod zejména při práci na nerovném terénu.

Regenerativní hydraulika usnadní práci a sníží spotřebu paliva

Výkonné hydraulické čerpadlo s maximálním průtokem až 200 l/min umožňuje rychlé pohyby ramene a současně připojeného adaptéru (kombinované pohyby). Teleskopický manipulátor Manitou NewAg XL lze, v případě zájmu, opatřit i regenerativní hydraulikou. Ta umožňuje spouštět teleskopické rameno výložníku směrem dolů za využití pouze gravitační síly bez ohledu na otáčky motoru, a zrychluje tak práci, snižuje spotřebu paliva a snižuje hlučnost stroje Manitou NewAg XL.

Inteligentní hydraulika automatizuje některé hydraulické funkce a snižuje únavu stroje spojenou s opakovanými pohyby. K dispozici jsou tři funkce:

Vertikální zdvih: Automatické vysouvaní/zasouvaní ramene při zvedaní nebo spouštění tak, aby adaptér byl vždy ve stejné vzdálenosti od kol. Opisuje svislici při zvedaní či spouštění.

Vyklepávání lžíce: Rychle vyprazdňuje lžíci bez nutnosti opakovaných pohybů.

Automatický návrat: Pro snadný návrat ramene a adaptéru do polohy, jež byla předem nastavena obsluhou.

Další výhodou je možnost rychlé a snadné výměny adaptéru bez zastavení motoru za pomocí systému Easy Connect System. Celá výměna adaptéru pak díky osvědčenému systému upínání zabere jen několik sekund. Adaptér je buď manuálně nebo hydraulicky zajištěn tyčí, na niž má obsluha výhled z kabiny. Systém Active Comfort Ride Control tlumí jakýkoli nechtěný pohyb ramene během jízdy – aktivuje se automaticky, kdykoli dosáhne stroj jízdní rychlosti 4 km/h. Při nižších rychlostech je systém deaktivován, aby byla upřednostněna přesnost pohybu ramene pro snadnější a plynulejší manipulaci s nákladem. Při manipulačních operacích přijde vhod patentovaný systém řízení Comfort Steering System, což je první inteligentní adaptivní systém řízení uplatněný u teleskopického nakladače s pohonem všech kol. Snižuje počet otáček volantu o 40 %.

Další stupeň výbavy manipulátoru Manitou NewAg XL

K ovládání stroje Manitou NewAg XL slouží speciálně navržený joystick JSM umístěný na loketní opěrce. Zvedání, spouštění, vysouvání a zasouvání ramene, ovládání připojených adaptérů či volba směru jízdy - to vše lze obstarat jednou rukou, zatímco druhá spočívá na volantu. Ovládací prvky jsou barevně rozlišeny podle funkcí. Tlačítkům lze funkce přiřadit i volně – podle preferencí obsluhy. Kabina je vybavena adaptivním, vzduchem odpruženým sedadlem s funkcí vyhřívání a s elektrickým systémem nastavení bederní části.

Ovládací prvky manipulátoru Manitou NewAg XL  jsou barevně rozlišeny podle funkcí. Tlačítkům lze funkce přiřadit i volně – podle preferencí obsluhy.
Ovládací prvky manipulátoru Manitou NewAg XL jsou barevně rozlišeny podle funkcí. Tlačítkům lze funkce přiřadit i volně – podle preferencí obsluhy.

Bez ohledu na zvolenou úroveň výbavy se na displeji v kabině zobrazuje frekvence údržby, aktuální rychlost jízdy a mnoho dalších užitečných informací. Na výběr je displej Harmony se 4,3palcovou obrazovkou (kombinace digitálního a analogového displeje) nebo displej Vision se 7palcovou plně digitální obrazovkou kompatibilní s 1, 2 nebo 3 kamerami. Novinkou je stupeň výbavy Platinum, který je vyšší než stupně Classic, Premium a Elite. Je nabízen zákazníkům s vysokými nároky na komfort, výkon a hospodárnost strojů.

Lepší viditelnost ze stroje Manitou NewAg XL

Nastupování a vystupování z kabiny manipulátoru Manitou NewAg XL je nyní pohodlnější. Přítomen je protiskluzový schůdek z nerezové oceli a velká madla na rámu kabiny, přičemž tento prostor je v noci osvětlen. V přední části čelního skla byl přidán výřez, který zajišťuje lepší viditelnost při výměně adaptérů. Zakřivené a vyhřívané zadní okno navíc zajišťuje lepší výhled na připojený vlek.

Kabina teleskopického manipulátoru Manitou NewAg XL nabízí více prostoru.
Kabina teleskopického manipulátoru Manitou NewAg XL nabízí více prostoru.

Mrtvé úhly lze eliminovat instalací voděodolného kamerového systému. Dvě kamery umístěné vzadu a na pravém boku stroje v kombinaci s integrovaným LED osvětlením zvyšují viditelnost ve dne i v noci. Při aktivaci režimu jízdy vzad se na displeji automaticky zobrazuje obraz prostoru snímaného zadní kamerou. Další kamera je nainstalovaná na rameni výložníku a umožňuje při manipulaci nahlédnout například do ložné plochy návěsu.

Snadný servis teleskopického manipulátoru Manitou NewAg XL

Pro práci v prašném prostředí je stroj vybaven reverzním ventilátorem, který mění proudění vzduchu každé tři minuty bez ohledu na otáčky motoru. Změnu proudu vzduchu lze vyvolat i manuálně. Kromě toho se nad motorový prostor vrátil klasický samočisticí předfiltr vzduchu. Ten odstraňuje větší částice obsažené ve vzduchu ještě před jeho vstupem do vzduchového filtru. Tím se snižuje četnost údržeb filtrů a prodlužuje životnost motoru. V motorovém prostoru se nachází velké chladiče motoru, hydrauliky a pojezdu a také chladič stlačeného vzduchu. Chladič klimatizace je součástí kabiny.

Motorový prostor teleskopického manipulátoru Manitou NewAg XL je maximálně přístupný pro snadný servis.
Motorový prostor teleskopického manipulátoru Manitou NewAg XL je maximálně přístupný pro snadný servis.

Konstrukce teleskopického nakladače Manitou MLT 841-145 PS+ je navržena tak, aby usnadňovala každodenní údržbu stroje. Mezi její hlavní součásti patří do široka otevíratelný kryt motoru na boku stroje pro snadný přístup k hlavním dílům a snadno otevíratelný čisticí poklop v blízkosti chladiče. Kryt motoru, kapotáž a poklopy pro údržbu jsou plně odnímatelné pro snadný přístup ke komponentům a bezproblémovou výměnu oleje. Manipulátor Manitou NewAg XL má vysokou světlou výšku a již z výroby disponuje ochranou kabiny, nádrže a motorového prostoru.

Nad motorový prostor manipulátoru Manitou NewAg XL se vrátil klasický samočisticí předfiltr vzduchu.
Nad motorový prostor manipulátoru Manitou NewAg XL se vrátil klasický samočisticí předfiltr vzduchu.

Stroje Manitou jsou na český trh dodávány nejčastěji s centrálními mazacími místy, možností je i automatický mazací systém.

Uživatel může pomocí mobilní aplikace MyManitou sledovat výkon stroje v reálném čase. Je také možné vzdáleně sdílet data se servisem.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Manitou a Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.