50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nový polonesený pluh Kuhn Multi-Leader XT má konstrukci uzpůsobenou traktorům o výkonu až 500 koní

Zveřejněno: 15. 2. 2022

Vývojem nového poloneseného pluhu Kuhn Multi-Leader XT reaguje společnost Kuhn na stále výkonnější traktory. Pluh je určen k propojení s traktory o výkonu 200 až 500 koní s kolovým, pásovým nebo polopásovým podvozkem. Je vhodný jak pro orbu v brázdě, tak i mimo ni. Pluh přitom disponuje osvědčenou konstrukcí rámu a je snadno nastavitelný – bez použití nářadí stejně jako na předchozí generaci pluhů Kuhn Multi-Leader. Novinka usiluje o ocenění Farm Machine 2022.

Pluh Kuhn Multi-Leader XT má zesílenou konstrukci a hodí se k agregaci s kolovými, pásovými nebo polopásovými traktory o výkonu od 200 do 500 koní.

Při orbě jsou nasazovány pluhy různých konstrukcí, kvalitní orbu však zajistí hlavně víceradličné pluhy ve spojení s výkonnými traktory. Správně zvolená orební sestava výrazně ovlivňuje ekonomiku práce s tím, že traktor by měl, pokud možno, pracovat s maximální tahovou účinností. Společnost Kuhn na to reagujovala představením nového poloneseného pluhu Kuhn Multi-Leader XT, který vychází z pluhů Kuhn Multi-Leader a je uplatnitelný při orbě průměrných až těžkých půd.

Nový pluh Kuhn Multi-Leader XT má zesílenou konstrukci a hodí se k agregaci s kolovými, pásovými nebo polopásovými traktory o výkonu od 200 do 500 koní. Je k dispozici v provedení se sedmi až devíti orebními tělesy a se světlou výškou rámu 80 cm u hydraulického jištění a 85 cm u jištění trhacím šroubem. Maximální zatížení jednoho orebního tělesa činí až 55 koní u kolových traktorů a 45 koní u pásových traktorů. Pluhy značky Kuhn obecně vynikají nízkými nároky na tahovou sílu, což je dáno geometrií orebních těles a velkým hloubkovým a zároveň přepravním kolem o průměru 1200 x 690 mm.

Pluh Kuhn Multi-Leader XT využívá osvědčenou koncepci typickou pro pluhy této značky.
Pluh Kuhn Multi-Leader XT využívá osvědčenou koncepci typickou pro pluhy této značky.

Pluh Kuhn Multi-Leader XT je k dispozici ve verzi pro orbu v brázdě a ve verzi pro orbu mimo brázdu (orba on-land) s mechanickým nebo hydraulickým nastavením záběru. Varianta pluhu pro on-land orbu je určena do provozu s traktory o šířce do 4,50 metru (s dvoumontáží kol nebo s pásovým podvozkem). Pro snadné otáčení traktoru na souvrati se závěs pluhu může zlomit až do úhlu 110°. Pluh Kuhn Multi-Leader XT pro on-land orbu má novou kinematiku pohybu a o jeden metr delší pozici na vyrovnávacím válci (roztažení maximálně na 4,5 metru), v případě nepříznivých podmínek jej lze použít i pro orbu v brázdě. Obě verze pluhů je možné vybavit ramenem pro montáž pěchu, optimalizováno bylo také trakční vedení a patentovaný systém korekce orební linie, což má pozitivní efekt i na spotřebu paliva traktoru.

Dva druhy jištění pluhu Kuhn Multi-Leader XT

Pluh Kuhn Multi-Leader XT využívá osvědčenou koncepci typickou pro pluhy této značky. Jde zejména o patentovanou konstrukci rámu tvaru písmene Z (o rozměrech 180 x 180 mm), u kterého je hloubkové a zároveň přepravní kolo plně schované v záběru pluhu. I pro Kuhn Multi-Leader XT jsou k dispozici dva druhy jištění – trhacím šroubem, nebo non-stop hydraulické jištění nazvané NSH. Zatímco prvně jmenovaný způsob jištění je vhodným nástrojem do půdních podmínek bez kamenů, druhý způsob jištění se uplatní v kamenitých podmínkách. Jištění NSH zaručuje orebnímu tělesu svobodu pohybu až 70 cm vertikálně a 20 cm do boku, takže snadno překoná jakékoliv překážky. Je-li pak technika nasazována na poli s rozmanitými podmínkami, je možné pluh s NSH jištěním vybavit systémem Varibar. Ten umožňuje plynule měnit tlak v hydraulické soustavě průběžně podle aktuálních půdních podmínek. Pro účely orby v těžkých podmínkách je rovněž dostupný systém Maxibar, který zaručí, aby byla na špičku tělesa pluhu vyvíjena vysoká jisticí síla.

Dvě modelové řady pluhů Kuhn Multi-Leader a Kuhn Vari-Leader

Společnost Kuhn vyrábí pluhy Kuhn Leader ve dvou modelových řadách Kuhn Multi-Leader XT a Kuhn Vari-Leader G1. Zatímco Kuhn Multi-Leader má krokové nastavení záběru 35/40/45/50 cm na radlici, tak Kuhn Vari-Leader G1 nabízí variabilní nastavení záběru během práce od 35 do 55 cm.

Ke všem pluhům Kuhn nabízí kvalitní a patentované opotřebitelné díly.
Ke všem pluhům Kuhn nabízí kvalitní a patentované opotřebitelné díly.

Ke všem pluhům Kuhn nabízí kvalitní a patentované opotřebitelné díly. Jde zejména o odhrnovací desky z vrstvené oceli Triplex, otočná dláta Olympic s prodlouženým a zesíleným hrotem a karbidová dláta Super Marathon, která vydrží až 12x déle než běžná dláta.