Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nový top model 8400R, traktory řady 5R a lisy. John Deere představuje novinky

Aktualizováno: 2. 12. 2016

John Deere v posledních dnech představil několik novinek. Pojďme si je stručně představit.

John Deere

Nová vlajková loď

John Deere ukázal nový velký traktor, vlajkovou loď řady 8R, model 8400R. Traktor by měl nabídnout nominální výkon 400 koní - s navýšením pak 450 koní. Traktor je nabízen pouze s novou převodovkou e23, proto může být model dodán s AutoPower.

Výkon, pochází z devítilitrového John Deere motoru, který je vyztužen v důležitých oblastech. Chlazení bylo optimalizováno. Zesílena je i zadní náprava. Podle firmy John Deere je model 8400R s převodovkou e23 nejúspornější. Jedná se o nejsilnější standardní traktor jaký, kdy byl vyroben ve ​​Waterloo. Model 8400R produkuje o 6% větší tažnou sílu a snižuje spotřebu paliva až o 2% ve srovnání s modelem 8370R.

Traktor by se měl do výroby dostat v listopadu. Pásové verze budou inovovány příští rok. Také se chystá ještě silnější verze, která má konkurovat konvenčním traktorům s výkonem až 500 koní. Traktor bude asi osazen jiným motorem, než John Deere.

Nový lis

Představen byl i nový lis John Deere C441R s ovíječkou. K dispozici bude jak s jednou nápravou, tak s tandemovou. K dispozici bude ve velmi omezeném počtu pro rok 2017. Lis se vyznačuje vyšší produktivitou a lisuje balíky o větší hustotě. Menší poškození půdy zajistí pneumatiky o rozměru 710/R45-22.5 (jedna náprava) a o rozměru 620/R45-22.5 (tandemová náprava).

John Deere řady 5R

Nová řada 5R zahrnuje celkem čtyři modely o výkonu od 90 do 125 koní. Díky nové řadě 5R opět John Deere nabízí malým zemědělcům kompaktní traktor s vysokou úrovní výbavy a komfortem pro obsluhu, jinak dostupné ve větších strojích.

Čtyři modely disponují čtyřválcovými motory John Deere PWX (4,5 l). Traktory jsou bez AdBlue. Všechny modely mají TPM (Transport Power Management), který navyšuje deset koňských sil při dopravě.

K dostání jsou i tři typy převodovek. A to standardní verze Command Quad, manuální převodovka 16/16 a nový Command8. Modely mají hmotnost 4300 kg.  Hydraulický systém poskytuje standardních 96 l/min a jeho příslušenství zahrnuje čerpadlo s výkonem 117 l/min.

Přepracovaná kabina je dodávána s mechanickým odpružením kabiny. Traktory mohou být vybaveny čelním nakladačem. Pak je k dispozici nový E-joystick, kromě ovládání nakladače, má také tlačítka pro ovládání převodovky. Od roku 2018 budou traktory John Deere vybaveny ComandArm, od té doby bude možné ovládat nakladače prostřednictvím joysticku v loketní opěrce.

Nabízeny budou i verze 5RN, speciály do sadů a vinic s úzkou kabinou a mechanickým pohonem předních kol.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.