Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Olomoucký závod JUTA materiálně pomohl tornádem zasaženým obcím

Zveřejněno: 25. 6. 2021

Na pomoc bouří poničeným obcím v regionu jižní Moravy přispívají instituce i firmy věcnými a finančními dary. Zapojit do pomoci se mohou také jednotlivci prostřednictvím speciálně zřízených sbírek.

Olomoucký závod JUTA materiálně pomohl tornádem zasaženým obcím.

Na pomoc přispěchaly i významné české firmy. Mezi ně patří olomoucký závod JUTA. Zaměstnanci závodu poskytli materiální pomoc.

JUTA a.s. je ryze česká výrobní firma, která v podobném duchu jako dnes funguje už od počátku dvacátého století. Firmu tvoří sedmnáct výrobních závodů a generální ředitelství ve Dvoře Králové nad Labem. Olomoucký závod je specializován na výrobu vázacích motouzů pro zemědělství, motouzů pro kabelářský a lanařský průmysl a motouzů pro domácí využití. Objemem své výroby a exportním zaměřením patří mezi absolutní evropskou špičku ve svém oboru.

Bouřky a krupobití zasáhly ve čtvrtek večer Jihomoravský kraj, především Hodonínsko a Břeclavsko. Nejvíce zasažené jsou obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku, značné škody hlásí také Hodonín.

„Je nám moc líto lidí na jižní Moravě z obcí zničených tornádem. Členové naší komory jsou v oblasti připraveni pomoci při odklízení škod. Zemědělci mají k dispozici traktory s čelním nakladačem a mohou pomoci odvážet suť z poničených domů. V případě potřeby nás neváhejte kontaktovat na rak@rakjm.cz (Regionální agrární komora Jihomoravského kraje). Děkujeme všem, kteří jakkoli pomáháte,“ uvedla Agrární komora České republiky.

Kompletně zničen byl i zemědělský areál společnosti Agromoravia a.s. „Máme stoprocentní škody na majetku, na strojích, na zvířatech. Všechno je rozbité a leží tady na hromadě. Traktory jsou převrácené, kombajny v halách jsou zasypané. Nemáme čas se podívat, jakou spoušť máme na polích. V celé vesnici jsou domy bez střech, okna jsou vybitá,“ konstatoval pro MF DNES ředitel zemědělské firmy Vladimír Mazuch. Firma se jako jedna z mála u nás specializuje na sklizeň sladké cukrové kukuřice a osivové kukuřice. Využívá k tomu i speciální sklízeč Bourgoin, jediný svého druhu v ČR.

Pohled na zničený zemědělský areál.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Vojtěch Hubálek, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.