Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Pfanzelt rozšiřuje řadu železných koní Moritz o vylepšené modely. Stanou se více univerzální a výkonnější

Zveřejněno: 18. 3. 2020

Pfanzelt Maschinenbau GmbH už několik let nabízí železné koně. Nyní představuje dva nové modely Moritz Fr70 a Fr75, které zůstaly věrné původnímu konceptu, ale jsou technicky vyspělejší. Nové stroje vhodně kombinují osvědčený pásový podvozek a požadavky na multifunkčnost.

Nový železný kůň Pfanzelt Moritz

Nový železný kůň Moritz přináší řadu vylepšení. První vylepšení začíná u motoru. Výkonné a hospodárné čtyřválcové motory o výkonu 36,4 nebo 55,4 kW nyní pocházejí od společnosti Deutz a jsou standardně vybaveny reverzibilním ventilátorem Cleanfix. Hydraulický systém se nyní skládá ze tří samostatných systémů pro pojezdovou, pracovní a výkonovou hydrauliku. Oddělení hydrauliky přináší řadu nových možností. Stroj lze nyní snáze ovládat pří jízdě z kopce nebo po svahu při sečení či mulčování.

Funkce pracovní hydrauliky je možné ovládat pomocí rádiového ovládání. Až dosud bylo možné pohánět přídavná zařízení/příslušenství pouze mechanickým vývodovým hřídelem. Nyní je k dispozici také výkonová hydraulika, která je primárně určena zákazníkům, kteří již mají hydraulické nářadí od jiných výrobců. Téměř veškerý výkon motoru lze nyní využít bez omezení pomocí mechanického vývodového hřídele nebo výkonové hydrauliky. Axiální pístové čerpadlo může v případě potřeby dodávat až 96 l/min při 300 barech. Novinkou je, že jsou nyní k dispozici lanové navijáky s tažnou silou až 72 kN, dříve byly možné pouze lanové navijáky s tažnou silou 40 kN nebo 50 kN. Maximální délka lana zůstává 110 m. Plynulé nastavení rychlosti navíjení lana (dopředu a dozadu) zvyšuje pracovní komfort.

Železný kůň Moritz měl dříve tříbodový závěs v zadní části a druhý upevňovací prostor vpředu. Ten byl vhodný například pro přední závaží, skříňku na nářadí a pomocný naviják. U nových modelů je vpředu k dispozici také plnohodnotný tříbodový závěs kategorie 1. Nyní je tak možné všestranně využívat přední i zadní příslušenství současně.

Hmotnost modelu Moritz 70/75 Fr se zvýšila na 2 000 kg, ale protože jsou pásové jednotky širší (sériově 250 mm a volitelně 300 mm) a delší, tlak působící na zem se ve srovnání se starším modelem Fr50 nemění. Oba nové modely jsou pouze o něco větší a při hmotnosti 2 000 kg jsou stále vhodné pro přepravu na přívěsu za autem. Pfanzelt bude nadále nabízet starší model Moritz Fr50.

Železný kůň či motorový kůň, jak se těmto strojům říká, je stroj připravený především pro práci v lese a lesním porostu při stahování dřeva vytěženého či polomového. Svými rozměry a pohyblivostí umožňuje vykonávat velmi úspěšně tuto práci v terénních podmínkách neumožňujících použití jiné techniky zaručující požadovaný výkon a objem. (zdroj: forestmeri.cz)

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Pfanzelt

1) čerpáno z materiálů Pfanzelt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.