Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Polní brány APV pro vláčení a předseťovou přípravu půdy

Zveřejněno: 20. 12. 2022

V ekologickém zemědělství, nebo v případě kdy chceme snížit spotřebu herbicidů, je možné regulovat vzcházející plevele vláčením. K tomu mohou posloužit polní brány rakouské firmy APV.

Polní brány APV VS lze agregovat do předního i zadního závěsu traktoru.

Hlavním faktorem, který ovlivňuje zaplevelení pozemků, je světlo. Konkurenční schopnost polních plodin vůči plevelům je proto dána hlavně rychlostí růstu a schopností zastínit polní plochu. Množství a druhy použitých mechanických zásahů by se tudíž měly odvíjet podle konkurenčních schopností jednotlivých pěstovaných plodin. Mezi velmi důležité mechanické opatření patří vláčení polními branami.

Při vláčení dochází k povrchovému kypření půdy. Účinnost opatření závisí na zvoleném druhu bran, hloubce vláčení, směru vláčení, pojezdové rychlosti a době provedení (vláčením se nejlépe hubí plevele v rané růstové fázi). Podstatnou roli zde také hraje nejenom půdní druh, ale i hustota zaplevelení a velikost plevelných rostlin. Polní brány lze využít i v předseťové přípravě půdy pro provzdušnění půdy, rozdrobení velkých hrud, rozrušení půdního škraloupu, zničení prvotních plevelných rostlin v raném růstovém stádiu a zapravení průmyslových hnojiv do půdy.

Polní brány APV je možné vybavit pneumatickým secím zařízením APV PS.
Polní brány APV je možné vybavit pneumatickým secím zařízením APV PS.

Pro výše zmíněné pracovní operace nabízí firma APV polní brány APV AS a APV VS, které vyrábí v nejrůznějších verzích. V tomto článku si blíže představíme obě modelové řady polních bran.

Polní brány APV AS vynikají vysokým hektarovým výkonem, výraznou stabilitou a pevnou konstrukcí

Řada polních bran APV AS zahrnuje tři modely (APV AS 600 M1, APV AS 900 M1 a APV AS 1200 M1) s pracovním záběrem šest, devět a dvanáct metrů. V závislosti na pracovním záběru jsou brány rozdělené na různý počet dílů tak, aby měly kompaktní přepravní rozměry. U polních bran APV AS 900 M1 je možné volit ze dvou způsobů skládání do přepravní polohy – pevné nebo nůžkové skládání. V pevném provedení mají brány přepravní výšku 3,80 metru a vlastní hmotnost 950 kg, zatímco s nůžkovým skládáním mají brány přepravní výšku 3,55 metru a vlastní hmotnost 1 200 kg. Každý díl bran se nezávisle na sobě přizpůsobuje nerovnostem na poli. Pro ještě lepší kopírování povrchu slouží opěrná kola, přičemž jejich umístění lze upravit podle rozchodu kol traktoru. Kola jsou opatřena rukojetí pro nastavení pracovní výšky stroje. Brány APV jsou určené pro traktory o výkonu od 60 do 80 koní.

V závislosti na pracovním záběru jsou brány APV AS rozdělené na různý počet dílů tak, aby měly kompaktní přepravní rozměry.
V závislosti na pracovním záběru jsou brány APV AS rozdělené na různý počet dílů tak, aby měly kompaktní přepravní rozměry.

Polní brány APV AS vynikají vysokým hektarovým výkonem, výraznou stabilitou a pevnou konstrukcí. Hlavní práci vykonávají prsty rozmístěné v rozteči 31,25 mm v šesti řadách. Tato rozteč zajišťuje rovnoměrný výsledek práce v celém pracovním záběru stroje. Úkolem prstů je proniknout do hloubky maximálně dvou až tří centimetrů tak, aby byla narušena a rozdrobena svrchní půdní krusta. Prsty vytrhají a odloží plevel na povrch půdy, kde uschne a odumře. Prsty jsou dostupné s průměrem 6 mm, 7 mm a 8 mm. Každý díl bran obsahuje 48 kusů prstů. Zahnuté prsty disponují dlouhým opotřebitelným koncem, aby byla zajištěna jejich dlouhá životnost. Přenastavení polohy prstů lze provádět centrálně nebo komfortně hydraulicky během jízdy.

Polní brány je možné vybavit pneumatickým secím zařízením APV PS 120 M1 a APV PS 500 M2 s elektrickým nebo hydraulickým ventilátorem.

Polní brány APV VS jsou vhodné pro speciální plodiny

Řada polních bran APV VS zahrnuje šest modelů (APV VS 150 M1, APV VS 300 M1, APV VS 600 M1, APV VS 750 M1, APV VS 900 M1 a APV VS 1200 M1) s pracovním záběrem od 1,7 do 12,2 metru. První dva jmenované modely přišly na trh minulý rok. Lze je agregovat do předního i zadního závěsu traktoru. Jelikož jsou brány kompaktnější, jsou především určeny pro pěstitele zeleniny.

Prsty polních bran APV VS jsou odpružené prostřednictvím pružiny. Prsty lze nejen předběžně napínat, ale i vyzvedávat.
Prsty polních bran APV VS jsou odpružené prostřednictvím pružiny. Prsty lze nejen předběžně napínat, ale i vyzvedávat.

Tyto polní brány plní stejnou funkci jako již zmíněné brány APV AS. Mají však sofistikovanější konstrukci a jsou vhodné pro použití v hrůbkových kulturách, obilí, sóji, kukuřici, řepě, slunečnici a speciálních kulturách (zelenina, ostropestřec, mák, podzemnice atd.)

Prsty polních bran APV VS jsou odpružené prostřednictvím pružiny. Prsty lze nejen předběžně napínat, ale i vyzvedávat. Díky tomu je možné pracovat i v citlivých porostech plodin. Promyšlený systém s odpruženými prsty zaručuje stejný tlak prstů v celé dráze pružiny a eliminuje boční vychýlení prstů v případě nerovností, v rýhách nebo hrůbkových kulturách. Celý pružinový systém se nachází nad strojem, takže nepoškozuje rostliny. Tlak prstů lze plynule hydraulicky snížit až na nulu. Prsty s průměrem 8 mm a roztečí 35 mm mohou disponovat destičkou (délka 60 mm) z tvrdokovu pro snížení opotřebení. Na polní brány lze umístit zařízení APV s kapacitou zásobníku až 500 litrů (APV PS 120 – APV PS 500), aby se během jednoho přejezdu současně aplikovalo i osivo. Na přání lze brány vybavit podvozkem, aby bylo dosaženo ještě přesnější práce.

Polní brány APV AS vynikají vysokým hektarovým výkonem, výraznou stabilitou a pevnou konstrukcí.
Polní brány APV AS vynikají vysokým hektarovým výkonem, výraznou stabilitou a pevnou konstrukcí.