Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Prezentace novinek i tradičních předností techniky Köckerling na polním dni u Řisut

Zveřejněno: 22. 1. 2021

Köckerling vyrábí celou řadu techniky na zpracování půdy a setí. Kypřiče, ať už osmiřadé, čtyřřadé nebo třířadé, mají vždy čtyři pracovní sledy pro zpracování půdy, urovnání, zpětné utužení a zavláčení. U některých typů navíc nabízí modulární systém pro redukci pracovního záběru. Na polním dni se mimo jiné představil inovovaný talířový podmítač, secí stroj a prutové brány. Stroje jsou k dostání i s odolnými pracovními orgány Betek.

Köckerling vyrábí nejen radličkové kypřiče a kombinátory ale i talířové nářadí

Polní den u Řisut umožnil přítomným shlédnout techniku vhodnou pro ekologické zemědělství z produkce českého výrobce P & L, kromě toho byla představena i technika německého výrobce Köckerling. Značnou část představených strojů zapůjčili místní zemědělci. Návštěvníkům stroje představil Petr Formánek, zástupce německého výrobce Köckerling pro ČR a SR.

Léty osvědčený kypřič pro celoroční využití

Jako první byl návštěvníkům představen osmiřadý kypřič Vario starý 18 let, jehož obliba na trhu roste už od roku 2000. Na území Česka a Slovenska pracuje přes 400 kusů tohoto stroje. Kypřič Vario ve své době přišel s řadou inovativních technických řešení. Například to byla možnost hydraulické změny pracovní hloubky tak, aby mohla obsluha jednoduše reagovat na požadavek změny hloubky zpracování. Kypřič je poměrně dlouhý, při své práci nabere zeminu a rovnoměrně ji rozvrství a uloží po celé šířce záběru. Díky tomu je docíleno rovného pozemku. Vario se vyrábí dodnes a je k mání v pracovních záběrech od 3 do 7,5 m. Hlavní využití nalezne v předseťové přípravě, mělké podmítce a urovnávání hrubé brázdy. Nasazení stroje je široké – od jara až do podzimu. Je to univerzální stroj pro různé zpracování půdy do hloubky 20 cm.

Jako první byl návštěvníkům představen osmiřadý kypřič Vario starý 18 let, jehož obliba na trhu roste už od roku 2000
Jako první byl návštěvníkům představen osmiřadý kypřič Vario starý 18 let, jehož obliba na trhu roste už od roku 2000

Na prezentovaném stroji byla nasazena dláta široká 13 cm, která zajišťují několikanásobné celoplošné zpracování půdy. Za úkol mají promíchat rostlinné zbytky, vytvořit mulč na povrchu půdy a celou směs v profilu intenzivně promíchat. Kromě tohoto typu mohou být nasazena i dláta široká 10 nebo 6 cm. Pokud je nutné zpracovávat půdu do hloubky 20 cm, je vhodné mít užší dláta, která lépe pronikají do země, nedělají hrubou strukturu a půdu rozdrobí. Vario dobře pracuje při pracovní rychlosti od 10 do 15 km/h.

Brzký jarní vstup na pozemky i za vlhkých podmínek

Dalším představeným strojem byl Allrounder profiline, který se prakticky využívá v jarních měsících pro veškerou předseťovou přípravu a posléze na podzim. Stroj je uzpůsoben pro průchod rostlinných zbytků. V přední části má hydraulicky ovládanou smykovou desku, kterou si obsluha dle potřeby může přitlačit nebo odlehčit tak, aby pomocí pružných per srovnala a zahrnovala nerovnosti. Za deskou následují ve čtyřech řadách slupice, na které lze namontovat radličky široké 20 cm nebo dláta široká 6 cm. V zadní části stroje jsou nivelátory pro urovnání půdy a dvojitý STS válec pro zpětné utužení. Posledním pracovním krokem jsou zavlačovací pruty. Představený stroj měl jednoduchý válec dodávaný do roku 2012, nové stroje se už ale vyrábí výhradně s dvojitým STS válcem.

STS válec je odolný vůči vlhkosti, díky tomu může zemědělec vjet na pole brzy na jaře a nemusí čekat na úplné vyschnutí celého pozemku. Vlhká a mokrá místa nejsou pro tento stroj překážkou. Dvojitý STS válec disponuje samočistícím efektem, takže se neucpává, má vůči vlhkosti velkou odolnost a průchodnost. Allrounder podle Formánka nyní prochází technickým vývojem a vylepšením. Letos již bude k dispozici hydraulické nastavení pracovní hloubky. Na starých strojích bylo nastavení mechanické pomocí opěrných kol, ramen a válce. Od letošního léta bude k dispozici taktéž přepracovaný Allrounder classic v pracovních záběrech 3, 4, 5 a 6m. Stávající staré provedení se úspěšně prodávalo více jak 20 let.

Allrounder Flatline šetří vláhu

Představenou novinkou byl Köckerling Allrounder Flatline, který je určen pro mělké zpracování půdy – pracuje do hloubky 15 cm. Nejčastěji se používá k intenzívnímu zpracování půdy v horních vrstvách. Tento stroj je reakcí na omezení používání glyfosátu, kdy je nutné výdroly a plevele likvidovat mechanicky v mělkých hloubkách. Využití nalézá v předseťové přípravě, podmítce, urovnání hrubé brázdy a ekologické mechanické likvidaci plevelů. Stroj se ovládá plně hydraulicky, celkové nastavení lze provádět za jízdy z kabiny traktoru. Pracovní orgány tvoří radličky nebo dláta, která jsou uchycena na dvojité slupici. V případě zpracování tvrdého strniště tato slupice zajistí dobrý vstup radličky do půdy. Pracovní orgány jsou umístěné v 6 řadách, aby byla zachována průchodnost rostlinných zbytků celým strojem a celoplošné zpracování půdy. Pro zpracování vysokého nebo polehlého strniště, typicky po řepce či slunečnici, je stroj vybaven hydraulicky ovládaným řezacím válcem. Pro předseťovou přípravu mohou být použity i kypřiče stop. Místo řezacího válce může být použita také hydraulická smyková lišta. Allrounder Flatline se vyrábí v pracovních záběrech 6 a 7,5 m a dobrou práci vykonává při pracovní rychlosti 12 až 15 km/h. Podle Formánka v brzké době lze očekávat i větší pracovní záběry okolo 9ti metrů.

Představenou novinkou byl Köckerling Allrounder Flatline, který je určen pro mělké zpracování půdy – pracuje do hloubky 15 cm
Představenou novinkou byl Köckerling Allrounder Flatline, který je určen pro mělké zpracování půdy – pracuje do hloubky 15 cm

Modulární systém pro redukci pracovního záběru

Čtyřřadé kypřiče byly zastoupeny modelem Vector určeným pro zpracování půdy do hloubky od 5 do 35 cm. V závislosti na typu použitých pracovních orgánů lze provádět konvenční podmítku a předseťovou přípravu do hloubky 10 až 12 cm. Po nasazení dlát širokých 8 cm lze půdu intenzivně zpracovávat do hloubky 20 cm, v případě hlubšího kypření až do 35 cm lze namontovat na standardní původní slupice úzké dláto široké 4 cm. Stroj je opět vybaven komfortním nastavením pracovní hloubky – pomocí opěrných kol a zadního válce. I při nastavování pracovní hloubky za jízdy se rám stroje nachází ve vodorovné poloze, přičemž zpracovávají půdu všechny slupice ve stejné hloubce.

Čtyřřadé kypřiče byly zastoupeny modelem Vector určeným pro zpracování půdy do hloubky od 5 do 35 cm
Čtyřřadé kypřiče byly zastoupeny modelem Vector určeným pro zpracování půdy do hloubky od 5 do 35 cm

Stroj je vybaven otěruvzdornými dláty Betek. Podle Formánka se velmi dobře prodávají a je o ně zájem, protože nabízí několikanásobně vyšší životnost ve srovnání s klasickými pracovními orgány. Po celou dobu životnosti má pracovní orgán Betek stejnou šířku i délku, základní vlastnosti jsou proto stálé. Pracovní orgány Vectoru jsou umístěné ve čtyřech řadách. Jištění zabezpečují dvě pružiny (vinuté a zakomponované v sobě), variantou je i hydraulické jištění slupic. Pro urovnání pozemku a rozbití hrud před finálním zpětném utužení válcem se v zadní části stroje nachází jedna řada nivelátorů a smyková deska. Posledním pracovním orgánem jsou zavlačovače – standardně jsou na všech strojích na zpracování půdy Köckerling. Utuženou půdu jemně „přetrhnou“ v hloubce dvou až tří centimetrů a tím zamezí odparu vody z půdy.

Jak Formánek poznamenal, u Vectoru je technickou zajímavostí možnost redukce pracovního záběru. Vector se vyrábí v pracovních záběrech 4,60 m, 5,70 m a 7 m – každý základní modul stroje ale lze plnohodnotně rozšířit na větší pracovní záběr 4,60 na 6,20 m, 5,70 na 8 m, a 7 na 9 m. Tato možnost je výhodná zejména tehdy, když se například vymění standardní dláta za dláta schopná pracovat ve větší hloubce a traktor svým výkonem nepostačuje – stačí záběr zredukovat. Postupovat lze i opačně. Výhodné je to i zejména tehdy, kdy se porouchá výkonný traktor – pak stačí zredukovat záběr a agregovat méně výkonný traktor na farmě. Podle Formánka u nás pracuje hodně devítimetrových Vectorů s pásovými traktory o výkonu přes 600 koní. Těžký čtyřřadý devítimetrový kypřič na trhu vyrábí pouze Köckerling.

Ve srovnání s Vectorem je jednodušším strojem Quadro. Jde o čtyřřadý podmítač se stejným sledem pracovních orgánů. Nastavení pracovní hloubky se ale děje pomocí mechaniky přes vřetena. Pracovní orgány jsou shodné s kypřičem Vector. Quadro je levnější variantou a vyrábí se jen v pracovních záběrech do 5,70 m. V letošním roce si i zde zákazník může objednat komfortní hydraulickou změnu hloubky zpracování.

Talířový podmítač Rebell v nové podobě

Köckerling vyrábí nejen radličkové kypřiče a kombinátory ale i talířové nářadí. Představitelem této kategorie byl na polním dni Rebell classic 2.0T. V portfoliu výrobce je zhruba pět let, během té doby byl navíc kompletně přepracován. Rebell Classic T je určen pro zpracování půdy maximálně do hloubky 12 až 15 cm, takže se hodí pro podmítku a mělké zpracování půdy, úpravu podmítky a hrubé brázdy. Důvodem přepracování bylo nabídnout zemědělcům možnost výběru jištění slupic. Dříve bylo možné jištění pouze pomocí listového pera, které ale ne všem vyhovovalo. Nyní je možné i jištění pomocí vinuté pružiny. Nyní si tak může zemědělec vybrat ze dvou druhů jištění – využívá se při tom stejný univerzální rám stroje.

Rebell Classic T je určen pro zpracování půdy maximálně do hloubky 12 až 15 cm, takže se hodí pro podmítku a mělké zpracování půdy, úpravu podmítky a hrubé brázdy
Rebell Classic T je určen pro zpracování půdy maximálně do hloubky 12 až 15 cm, takže se hodí pro podmítku a mělké zpracování půdy, úpravu podmítky a hrubé brázdy

Rebell classic 2.0T je loňskou novinkou. Opět je zde hydraulické nastavení pracovní hloubky pomocí předních opěrných kol a zadního válce. Vyšší strniště lze rozřezat předním hydraulicky nastavitelným řezacím válcem (ovládá se přímo z kabiny za jízdy). Takto posekané zbytky se pak lépe zpracovávají pracovními orgány a jejich rozklad je rychlejší. Talíře mají průměr 510 mm, standardně jsou u všech talířových podmítačů Köckerling uchyceny jednotlivě (nikoliv v páru či na hřídeli) pro lepší průchodnost a kopírování pozemku. Další výbavou je hydraulická smyková deska před STS válcem (volitelná výbava) – hodí se v případě, když stroj zajišťuje převážně předseťovou přípravu. Deska lépe rovná pozemek a rozbíjí hroudy. Z kabiny lze nastavit její optimální sklon a úhel.

Rebell Classic T 2.0 se vyrábí v záběrech 5, 6, 8 a 12, 5 m. Řadu Rebell Classic doplňuje Rebell Profiline – tato řada má talíře s průměrem 620 mm. Talíře jsou schopné pracovat do hloubky 30 cm. Vyrábí se v pracovních v záběrech 3, 5, 6 a 8 m. Na menší výměry je určena nesenná verze s pracovními záběry 3., 4,1., 5,2. a 6. metrů.

Secí stroj Ultima CS využívá dláta pro dodržení stejné hloubky setí

V portfoliu Köckerling můžeme nalézt také tři typy secích strojů pro klasické setí pomocí disků, jednoduché secí stroje a rovněž secí stroje Ultima. Secí stroje Ultima nevyužívají uložení osiva diskem/talířem nebo radličkou, ale dlátem o šířce 6 cm. Do vzniklého pásku širokého 4 až 5 cm je následně vloženo osivo. Představená Ultima CS se vyrábí v pracovních záběrech 3, 4, 6, 8 a 9 m. Její kopírovací sekce slouží i k nastavení hloubky výsevu.

Secí stroje Ultima nevyužívají uložení osiva diskem/talířem nebo radličkou, ale dlátem o šířce 6 cm
Secí stroje Ultima nevyužívají uložení osiva diskem/talířem nebo radličkou, ale dlátem o šířce 6 cm

Před výjezdem secího stroje Ultima CS nemusí pozemek projít intenzívní přípravou. Secí stroj dokáže založit porost i do strniště nebo posloužit k setí meziplodin. Kopírovací kola jsou schopná rozdrtit hroudy a vytvořit optimální seťové lůžko. V zadní části stroje se nachází nivelátory pro urovnání nakypřené půdy. Následuje zpětné utužení STS válcem, přičemž každá obruč tohoto válce jede v ose dláta. Zavlačovače slouží pro dorovnání pozemku nebo zavláčení vypadlých semen.

K dispozici je možnost propojení secího stroje k traktoru přes ISOBUS, využití tlačítkového nebo dotykového terminálu s pokročilými funkcemi. Veškeré funkce stroje jsou hlídané senzory včetně kontroly průtoku osiva.

Pro ošetření trvalých travních porostů

Doplňkovým sortimentem firmy Köckerling jsou prutové brány Grasmaster sloužící k ošetření trvalých travních porostů, přesněji k vyvláčení stařiny, mechu, ozdravení porostu, urovnání krtinců a škod napáchaných zvěří. Představené prutové brány byly k urovnávání pozemku uzpůsobené, ve výbavě měly přední desku. Pruty, respektive dráty, jsou pružné a mají určitý přítlak. Jsou uchyceny jako dvojprsty, přičemž mají vibrační efekt – jejich záběr je širší než vlastní průměr prutu. Jednotlivé sekce široké 1,5 m jsou umístěné na paralelogramu, takže kopírují povrch půdy. Jejich agresivitu lze nastavit pomocí hydrauliky, a tím pádem buď více přitlačit sekce směrem k zemi nebo odlehčit.

Doplňkovým sortimentem firmy Köckerling jsou prutové brány Grasmaster sloužící k ošetření trvalých travních porostů, přesněji k vyvláčení stařiny, mechu, ozdravení porostu, urovnání krtinců a škod napáchaných zvěří
Doplňkovým sortimentem firmy Köckerling jsou prutové brány Grasmaster sloužící k ošetření trvalých travních porostů, přesněji k vyvláčení stařiny, mechu, ozdravení porostu, urovnání krtinců a škod napáchaných zvěří

Prutové brány se vyrábí v pracovních záběrech 3 nebo 6 m. Horní část rámu stroje lze vybavit zásobníkem pro osivo a pomocí dávkovacího válečku a semenovodů vyvedených do přední části jej dávkovat. Takovou verzi stroje využijí ti, kteří chtějí současně provádět přísevy do travních porostů. Podle Formánka jsou prutové brány Köckerling nejčastěji prodávány spolu se secím strojem STP 300, který vyrábí firma P & L.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.