TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Promítání dat na čelní sklo v praxi

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Systém promítání dat na čelní sklo od firmy Agrotronix slouží k zobrazování informací potřebných k řízení stroje. Jednoduše řečeno, provozní data stroje jsou promítány na čelní sklo, na kterém jdou vidět.

Agrotronix

Operátor tak neustále, bez potřeby otáčení hlavy na nejrůznější terminály v kabině, sleduje dění před sebou. Tato technologie jako taková, není žádnou novinkou. Poprvé se objevila ve stíhačkách a později tuto technologii popularizoval automobilový průmysl a nyní bude k mání i v zemědělských strojích. Systém promítání dat na čelní sklo -  HUD (Head-Vision), představila firma Agrotronix již na veletrhu SIMA 2015, a nyní jej testuje v praxi.

 V případě postřikovače, na čelním skle jsou vidět data jako je rychlost, zapnuté nebo vypnuté sekce ramen a dokonce lze zobrazit monitorovací kamery - v horní části čelního skla. Operátor si data sám nastavuje na displeji.

Promítání funguje na bází LED technologie nebo laseru. V kabině se nachází projektor, který je připojen k různým krabičkám v kabině, díky "BUS CAN". Systém umožňuje přenos dat z konzole na čelní sklo, pomocí projektoru, který rozptyluje světlo.

Na konci roku 2015 by se měl údajně postupně dostávat do prodeje. Ještě proběhne několik úprav, přesněji na projektoru, aby nebyl moc velký.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Agrotronix

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.