Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Prostějovský kombajn SM 500 byl technologickým výdobytkem své doby, nikdy se nedočkal sériové výroby

Zveřejněno: 15. 8. 2023

Sklízecí mlátička SM 500, zemědělský stroj, který ač byl technologickým výdobytkem své doby, se nikdy nedočkal sériové výroby. Kombajn poprvé vyjel na pole 2. července 1971 a od roku 1983 je ve Sbírce Národního zemědělského muzea. Návštěvníci ho mohou vidět v čáslavském muzeu zemědělských strojů.

Prostějovský kombajn SM 500 v čáslavském muzeu zemědělských strojů.

2. červenec 1971 – dva prototypy sklízecí mlátičky SM-500 od Agrostroje Prostějov odjely na první pracoviště funkčních i provozně-ekonomických zkoušek v Semenářském státním statku Veľké Uľany, okres Galanta. Unikátní sklízecí mlátička patřila k nejvýkonnějším strojům své doby a množstvím pokrokových řešení byla na vrcholu světové produkce. Sen konstruktérů o sériové výrobě nadčasového stroje ovšem nebyl vyslyšen a projekt upadl v zapomnění. „Kombajn SM 500 byl nevšedním počinem s množstvím inovativních myšlenek. Jeho násilné ukončení bez možnosti prezentace dodnes zanechalo pocit křivdy u konstruktérů a vývojářů, kteří s nadšením strávili nad tímto projektem část svého života,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea v Čáslavi Vladimír Michálek.

Jednalo se o dva ze tří vyrobených prototypů, jejichž vývoj započal v roce 1968. V rámci tohoto projektu byly v roce 1970 vyrobeny dva stroje SM 480 a v následujícím roce 3 kombajny SM 500. Jak rychle se slibně rozjíždějící projekt rozvíjel, tak rychle bohužel i skončil. Na základě mezinárodních dohod vláda projekt ukončila a jeden prototyp i s výrobní dokumentací byl prodán do NDR, kde posloužil k vývoji kombajnu Fortschritt E-516. Druhý získala Vysoká škola zemědělská v Praze, jež se na vývoji také podílela.

V roce 1983 byl kombajn převeden do sbírek Národního zemědělského muzea a počátkem devadesátých let umístěn v expozici ve Zdechovicích. Poté nastalo v roce 2002 poslední stěhování do nově zřízené pobočky v Čáslavi, kde postupně došlo k částečné renovaci a plnému zprovoznění. V současné době dominuje expozici sklízecích mlátiček a je pravidelně předváděn na prezentačních akcích Národního zemědělského muzea.