Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

První autonomní krmný vůz na světě

Zveřejněno: 26. 1. 2018

Strautmann na veletrhu Agritechnica 2017 odhalil první autonomní krmný vůz na světě. Takzvaný Verti-Q staví na stávajícím modelu samojízdného krmného vozu Verti-Mix SF.

Strautmann Verti-Q

Název Verti-Q je v podstatě sloučení označení Verti-Mix SF (stroj, který tvoří základ) spolu s inteligentním řídicím systémem (IQ). Strautmann má více jak 20 let zkušeností s výrobou krmných vozů. Firma tvrdí, že jeho autonomní stroj je ukazatelem budoucích trendů.

Systém Verti-Q umožňuje provádět všechny provozní procesy autonomně – od nakládání krmiva přes přepravu až po míchání a výdej krmiva.

Klíčovým prvkem je GNSS (Global Navigation Satellite System), který umožňuje stroji manévrovat - zdánlivě s centimetrovou přesností. Navíc 2D laserový snímač (který se otáčí kolem své vlastní osy pro trojrozměrnou detekci okolního prostředí) určuje nejlepší polohu pro řezný povrch v jámě, kde se nachází krmivo. Navíc existují různé senzory pro sledování a záznam všech parametrů stroje.TIP: Taková rychlost tu ještě nebyla. Nové řešení zajistí enormní výkonnost v plečkování

Výpočty v reálném čase jsou prováděny průmyslovým počítačem. Provozní funkce, jako je fréza, míchací šnek nebo jednotka krmení, se řídí také tímto počítačem. Různé bezpečnostní systémy, jako jsou kamery a senzory, spolupracují navzájem - zajišťují bezpečnou navigaci - za jakýchkoliv povětrnostních podmínek.

I když je krmný vůz schopen pracovat sám, stále disponuje kabinou, aby mohla vždy obsluha zasáhnout nebo pro přepravu po silnici, kde je potřeba stále řidič.

Testování a výroba v omezeném počtu je plánována na polovinu letošního roku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Strautmann

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.