TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

První evropská sklízecí mlátička CLAAS MDB slaví 85. výročí, při práci nahradila desítky mužů

Zveřejněno: 1. 11. 2021

V roce 1936 uvedla rodinná společnost CLAAS na trh svůj první stroj, který znamenal revoluci ve sklizni obilí v Evropě. U příležitosti tohoto výročí byl veřejnosti prakticky představen zrestaurovaný model ve skanzenu LWL v Detmoldu.

Tři muži s tímto taženým kombajnem dokázali sklidit v průměru asi 15 tun obilí, maximálně až 20 tun.

Historie kombajnů CLAAS se začala psát ve 30. letech 20. století. V té době již v Severní Americe nějakou dobu jezdily kombajny ve větším počtu. Americké kombajny však nebyly vhodné pro evropské sklizňové podmínky, kde byli lidé navíc k nové technologii skeptičtí. Změna se povedla až bratrům z rodiny Claas (August, Bernhard, Franz Junior a Theo Claas) s kombajnem Mäh-Dresch-Binder (MDB). Podařilo se jim sestrojit spolehlivě fungující sklízecí mlátičku pro zvláštní evropské sklizňové podmínky, která položila základy k tomu, aby se společnost Claas stala jedním z nejvýznamnějších světových výrobců těchto strojů.

Pro sklizeň v roce 1936 byl stroj s číslem 1 dodán na panství Zschernitz u Halle (Saale). To bylo před 85 lety. Netrvalo dlouho a prosadil se na trhu. Již v roce 1939 se na polích proháněl 100. model CLAAS MDB.

První spolehlivě fungující sklízecí mlátička pro evropské sklizňové podmínky.
První spolehlivě fungující sklízecí mlátička pro evropské sklizňové podmínky.

Tři muži s tímto taženým kombajnem dokázali sklidit v průměru asi 15 tun obilí, maximálně až 20 tun. Dříve k tomu bylo zapotřebí až 45 mužů.

Stroj představený v Detmoldu pochází z roku 1938 a společnost CLAAS jej koupila v roce 1994 za 4 000 marek, načež byl počátkem roku 2010 opraven ve vlastní restaurátorské dílně. Mlátička byla během předvádění tažena pásovým traktorem FAMO (Fahrzeug- und Motoren-Werke GmbH) z roku 1944. Také tento historický traktor byl dlouhá léta v majetku společnosti CLAAS.

Stroj představený v Detmoldu pochází z roku 1938 a společnost CLAAS jej koupila v roce 1994.
Stroj představený v Detmoldu pochází z roku 1938 a společnost CLAAS jej koupila v roce 1994.

Po druhé světové válce se společnosti CLAAS podařil průlom v oblasti sklízecích mlátiček díky taženému modelu Super. CLAAS pak v dalších letech představil modely Claas Hercules, Claas Matador, Claas Senator, Claas Dominator a Claas Lexion.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.