Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

První Head-up displej pro traktory jde do sériové výroby. Na čelním skle zobrazí řadu užitečných údajů

Zveřejněno: 8. 1. 2020

Head-up displej se již desítky let používá v letadlech a posledních třicet let také v automobilech. Jeho užitečný přínos si uvědomují i inženýři ve finské firmě Valtra vyrábějící traktory. Letos se tak dočkáme prvního sériového Head-up displeje určeného pro traktory.

Head-up displej je dobře čitelný i na slunci

Takzvaný průhledový displej neboli HUD (Hed-up display) pro traktory představila finská firma Valtra poprvé na veletrhu Agritechnica 2017 v Hannoveru. Tehdy to byl pouze koncept, nyní je připravena sériová podoba tohoto zařízení.

Head-up displej je zařízení umožňující čtení potřebných jízdních informací, jako je rychlost či otáčky motoru přímo v zorném poli řidiče. Své zařízení Valtra pojmenovala SmartGlass – jeho konečná podoba byla představena na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Průhledový displej je hojně využíván v automobilovém průmyslu jako prvek aktivní bezpečnosti. Řidič není rozptylován potřebou sklánět hlavu, aby se podíval na přístrojovou desku. SmartGlass v traktoru plní podobnou funkci a zobrazuje více informací (lze je také libovolně nakonfigurovat).

Funkce displeje Valtra SmartGlass není omezena pouze na indikaci rychlosti, otáček motoru, převodového poměru a polohy ramen tříbodového závěsu. Pokud je traktor vybaven čelním nakladačem, na displeji se mohou zobrazovat hodnoty, jako je úhel náklonu či zatížení nakladače. Obsluha si může pomocí dotykového terminálu SmartTouch v traktoru zvolit, co se na displeji zobrazí. Zobrazování různých dat se děje přes membránu laminovanou uvnitř skla - displej je z obou stran chráněn proti poškození. Toto řešení je velmi robustní a vhodné pro náročné podmínky, ve kterých se traktory často pohybují.

Od představení konceptu provedl finský výrobce rozsáhlé zkoušky, zejména se zákazníky, aby získal zpětnou vazbu. První koncept byl na slunci špatně čitelný a uspořádání údajů nebylo vhodné – to vše nyní bylo vylepšeno.

Zatím bylo vyrobeno 20 displejů, které se ještě testují. Ke konci roku 2020 začne sériová výroba. Displej bude k dispozici jako výbava na přání v rámci Unlimited studia (tovární divize Valtry pro speciální úpravy traktorů).

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Valtra

1) čerpáno z materiálů Valtra

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.