Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

První hybridní traktor Farmtrac z Indie jezdí na naftu i elektřinu

Zveřejněno: 9. 3. 2020

Indický výrobce traktorů Farmtrac představil na mezinárodním veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru koncept traktoru s hybridním pohonem. Farmtrac během vývoje konceptu zužitkoval zkušenosti z vlastního vývoje a výzkumu. Koncept nabízí zvýšenou palivovou účinnost a snížení škodlivých emisí.

Koncept hybridního traktoru Farmtrac

Výrobce uvádí, že koncept traktoru je ekologický a nákladově efektivní. Výkon motoru činí 70 koní, přičemž hybridní technologie jej může zvýšit až na 90 koní. Traktor má čtyři provozní režimy. V hybridním režimu jsou využívány dva zdroje energie k pohonu – nafta a elektřina. V režimu Pure Electric může traktor využívat energii pouze z baterií a mít tak nulové emise. V dalším režimu je traktor poháněn a provozován jako konvenční traktor se spalovacím motorem. Nabíjení baterií se provádí spalovacím motorem v případě, pokud je během práce k dispozici vysoký výkon. Další možností nabíjení je standardní připojení k zásuvce a nabíjecímu zařízení.

Farmtrac na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 kromě toho představil traktory o výkonu od 20 do 130 koní. Všechny vystavené traktory plnily emisní normu Stage V. Farmtrac uvádí, že jeho traktory jsou kompatibilní se všemi evropskými žacími stroji, nakladači, postřikovači apod. Farmtrac má v Evropě silnou reputaci zejména v Německu, Itálii, Francii, Beneluxu, Španělsku a Velké Británii. „Inteligentní technologická řešení hybridního traktoru jsou vyvinuta za účelem snížení emisí a zvýšení palivové účinnosti, zvýšení produktivity a produkce zemědělství. S naší nejnovější nabídkou traktorů jsme přesvědčeni, že získáváme pozitivní reakce našich globálních zákazníků,“ řekl Rajiv Wahi, generální ředitel společnosti International Business, Escorts Ltd. Farmtrac již sériově vyrábí i traktor čistě na elektrický pohon.

Traktory Farmtrac se kromě Indie vyrábí od roku 2000 také v Polsku. Farmtrac patří mezi přední evropské výrobce traktorů – vyrábí více než 20 modelů. Dodavatelem komponentů pro tyto traktory jsou známé firmy - ZF, Bosch, Perkins, Carraro a 60 dalších. Všechny traktory mají evropské schválení. Traktory Farmtrac jsou velmi oblíbené i na rozvojových trzích – na některých rozvojových trzích budou dokonce prodávány pod značkou Kubota!

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Farmtrac

1) čerpáno z materiálů Farmtrac

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.