Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

První meziřádkový kultivátor Horsch Transformer VF pro hybridní zemědělství

Zveřejněno: 22. 7. 2019

Horsch nedávno v rámci představení novinek, které se veřejnosti představí na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru, ukázal svůj první meziřádkový kultivátor pro mechanickou likvidaci plevele a kypření v použití v rámci tzv. hybridního a ekologického zemědělství.

Meziřádkový kultivátor Horsch Transformer VF

Na předpremiéře v německém Schwandorfu se neukázala jen nová generace samojízdných postřikovačů řady PT. Horsch se postaral také o překvapení tím, že oznámil vstup na trh s meziřádkovými kultivátory. O tyto stroje je rok od roku stále větší zájem, neboť se čím dál více rozšiřuje ekologické nebo částečně ekologické (hybridní) zemědělství. S meziřádkovým kultivátorem je možné účinně a mechanicky likvidovat plevel v řádkových kulturách rostlin, čímž se minimalizuje chemická ochrana rostlin.

První meziřádkový kultivátor, známý též pod pojmem plečka, od německého výrobce Horsch, bude nést označení Transformer VF (VF znamená VariableFrame). Stroj bude k dostání v pracovních šířkách od šesti do dvanácti metrů. Jeho charakteristikou bude integrovaný boční posuvný rám. Výrobce uvádí, že i přes posuvný rám, není nutné využívat žádný mezilehlý spojovací rám. Sekce mají hydraulický přítlak pro zvláště tvrdé zeminy. Hydraulika se však používá také tehdy, když jsou jednotlivé sekce zvednuty pomocí SectionControl. Kypřič má průchodnost 660 mm, může tedy kypřit i vzrostlou kukuřici a řepu. Kypřič je kompatibilní s řadou naváděcích kamerových systémů. Transformer VF je řízen přes ISOBUS. Výrobce uvádí, že kypřič může být využíván v řádkových kulturách s roztečí řádků 25 až 90 m. Pracovní hloubka je nastavitelná bez použití nářadí.

Stroje s pracovním záběrem šest a osm metrů se skládají ze tří částí, ty s větším pracovním záběrem pak z pěti částí. Přepravní šířka činí tři metry a výška čtyři.

Jedním z hlavních rysů je kompaktní design hlavního rámu. Za zmínku stojí také inovativní způsob upevnění sekcí podél zadní části rámu.

Očekává se, že model s pracovním záběrem dvanáct metrů bude k dispozici na veletrhu Agritechnica 2019.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Horsch

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.