AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Horsch představuje novou generaci samojízdného postřikovače Leeb PT, jehož funkce lze ovládat přes mobil

Zveřejněno: 19. 7. 2019

Německý výrobce techniky na zpracování půdy, setí a ochranu rostlin, v rámci představení novinek pro následující rok, prezentoval novou generaci samojízdného postřikovače Leeb PT. K dispozici budou konkrétně dva modely Leeb PT 6.300 a Leeb PT 8.300.

Nová generace samojízdného postřikovače Horsch Leeb PT

Horsch v uplynulých dnech představil řadu novinek ze svého výrobního programu. Učinil tak ještě před největším zemědělským veletrhem Agritechnica 2019, který se koná letos na podzim.

Mezi představené novinky patří i nová generace samojízdných postřikovačů Horsch Leeb PT, která se důkladně testovala i v České republice. Tato modelová řada postřikovačů je nyní poháněna motorem Fiat Powertrain Technologies (FPT) o výkonu 310 koní a zdvihovém objemu 6,8 litrů, jenž plní nejnovější evropskou emisní normu.

U modelu Leeb PT 6.300 má nádrž vyrobena z polyethylenu objem 6 000 litrů. Model Leeb PT 8.300 má zvětšený objem nádrže na 8 000 litrů, ta je však vyrobena z nerezové oceli. Systém průběžného čištění postřikovače CCS PRO (Continuous Cleaning System) patří mezi standardní výbavu. Systém zahrnuje několik programů pro výplach – třeba samostatné čištění ramen, které je možné aktivovat pohodlně z kabiny.

Postřikovače disponují hydrostatickým pojezdem, který si Horsch sám vyvíjí. Měl by být daleko výkonnější, což by mohlo usnadnit práce v kopcovitém terénu. Dva různé motory kol disponují protiprokluzovým systémem. Dostatečnou trakci a nosnost poskytují pneumatiky do průměru 2,15 m. Koncept rozložení váhy v poměru 50:50 s plnou nádrží byl zachován.

Postřikovače jsou složeny z centrálního rámu s nezávislým zavěšením a vpředu mají umístěnou novou kabinu s ovládáním ErgoControl. Nový podvozek umožňuje měnit světlou výšku až do dvou metrů a rozchod od 2,25 do 3,0 metrů.

V současnosti postřikovače nabídnou pracovní šířky ramen do 42 metrů, které jsou rozděleny do 42 sekcí. Ramena disponují systémem navádění Boom Control, který umožňuje v běžném provozu provádět aplikaci chemické ochrany z velmi nízké výšky při vysoké pracovní rychlosti. Cílem tohoto systému je dostat maximum postřikové kapaliny na cílovou plochu. O rychlé naplnění nádrže se postará nové odstředivé čerpadlo z nerezové oceli s průtokem 1 000 l/min.

Zajímavostí je, že postřikovače, či jiné stroje Horsch (pokud mají nainstalovaný modem SmartCan pro sběr dat), bude možné propojit skrze novou mobilní aplikaci MobileControl. To pro uživatele znamená, že mu bude umožněno převzít kontrolu nad strojem skrze mobilní telefon. V praxi to vypadá tak, že pokud čistíte trysku na ramenou postřikovače, v aplikaci ihned uvidíte, zda je čistá nebo ne. Dalším příkladem je, pokud chcete u secího stroje spustit jednu z mnoha secích botek, stačí přímo z místa přes aplikaci secí botku spustit (nemusí se chodit do kabiny traktoru).

Horsch též oznámil, že vyvíjí dvounápravový tažený postřikovač s objemem nádrže 12 000 litrů. Stroj však nestihne na veletrhu Agritechnica 2019 ukázat. Dále je vývoji také autonomní samojízdný postřikovač.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Horsch

Tématické tagy