Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

První sériová polopásová řezačka na světě slibuje nízký tlak na půdu a další výhody

Zveřejněno: 5. 9. 2018

Německý Claas se stal prvním na světě, který uvedl do sériové výroby polopásovou řezačku. Jedná se o model Jaguar 960 s integrovaným pásovým systémem Terra Trac. Tato koncepce podvozku nabízí optimální ochranu půdy za všech podmínek a celoroční provoz.

Řezačka je o metr delší než klasická kolová verze

Podle Claasu, nová koncepce řezačky prý nastavuje nové standardy v ochraně půdy. Měření prováděla Kielská univerzita, která došla k zajímavému závěru – i když se použije nejužší verze pásových jednotek Terra Trac (šířka 635 mm), výsledná kontaktní plocha bude činit více než 1,3 m2, což je dvakrát víc než u pneumatik velikosti 800. Pásové jednotky ale nejsou zdaleka vše. Claas k polopásové řezačce nabízí i systém regulace tlaku vzduchu pro zadní pneumatiky. Řezačka tak může být využita i v těžkých a vlhkých polních podmínkách. K dispozici jsou také další varianty pásových jednotek o šířce 735 mm a 890 mm.

Pásové jednotky jsou navíc prý šetrné i při použití na loukách, kde se sklízí travnatý porost. Během manévru otáčení jsou podpěrné válečky v každé pásové jednotce hydraulicky tlačeny dolů, přední hnací válec je zvednut a kontaktní oblast je o cca třetinu zmenšena. To vede k zamezení poškození trávníku díky smykovému efektu při otáčení. Měření ukázala, že tlak vyvinutý na půdu pásovými jednotkami je nižší (až o 66 %), než u kolové verze řezačky. Polopásová koncepce nabízí i větší stabilitu ve svahu.

O metr delší, ale s více úložným prostorem

Jelikož má Claas třicet let zkušeností s vývojem a výrobou pásových jednotek Terra Trac, šikovně tyto jednotky integroval do řezačky tak, aby se bez problémů vešla na silnice. Řezačka je ale o jeden metr delší, než klasický kolový model. Pásové jednotky jsou schopny náklonu v rozsahu 10 ° nahoru a 13 ° dolů. Při použití pásů o rozměru 635 mm má řezačka šířku tři metry, při použití pásů o rozměru 890 mm má šířku 3,5 metru. Hydropneumaticky odpružený pásový podvozek umožňuje maximální rychlost až 40 km/ h. Rozšířený rozvor řezačky má výhodu v tom, že je k dispozici více úložného prostoru.

Podívejte se i na další dvě novinky, které Claas nedávno představil. Jedná se o novou generaci kukuřičných adaptérů Orbis,nové pásové žací lišty pro sklízecí mlátičky řady Lexion a svahové vyrovnávání Montana pro řadu Tucano.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.