AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

První traktor do sadů a vinic s oběma řiditelnými nápravami

Zveřejněno: 7. 11. 2018

Same, člen koncernu SDF, díky značným investicím do výzkumu a vývoje, představil na veletrhu EIMA první speciální traktor vybavený technologií 4WS. Tato technologie umožňuje řízení všech čtyř kol, čímž je umožněn ještě bezpečnější a produktivnější provoz v sadech a vinicích.

Obě řiditelné nápravy u traktoru Same Frutteto CVT.

Same byl v roce 1952 první společností, která hromadně vyráběla zemědělský traktor s pohonem čtyř kol s technologií (Same DT 25) a v roce 1965 vyrobila traktor s pohonem všech čtyř kol s centrálním hnacím hřídelem. Dokonce až doposud bylo řízení všech čtyř kol v zemědělství omezeno na teleskopické nakladače a ve vzácných případech také na velké zemědělské traktory.

Společnost Same ale systém řízení všech čtyř kol nově nabídne také pro malé traktory, které jsou navrženy tak, aby zvýšily výkon a bezpečnost v těsných prostorách, jako jsou vinice a sady, kde po speciálních traktorech je vyžadována maximální manévrovatelnost a kompaktnost.

Traktor Same se systémem 4WS nemá větší rozvor a ani neposouvá těžiště, jako je tomu u malých kloubových traktorů. Díky nové zadní nápravě mohou nyní zadní kola dosáhnout úhlu plus nebo mínus 20 ° a jejich poloha je řízena elektronickou řídicí jednotkou se třemi různými provozními režimy ovládanými řidičem.

Řidič si může vybrat: řízení pouze zadních kol, krabí režim a „zpožděný režim“ (kola jedné z náprav se budou řídit s mírným zpožděním).

Kromě těchto tří automatických režimů řízení je možné nastavit úhel řízení zadních kol ručně a také funkci uzamknout.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Same

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.