AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Reakcí na zákaz glyfosátu je Lemken Koralin pro velmi mělkou podmítku strniště od dvou centimetrů

Zveřejněno: 28. 10. 2019

Stále více se zvyšuje tlak na to, aby se k ničení plevelů nepoužívaly chemické látky. Na základě tohoto trendu Lemken vyvinul nový stroj s názvem Koralin pro mělké zpracování půdy od dvou centimetrů.

Lemken Koralin

Nový Lemken Koralin se představí na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru. Koralin kombinuje sekce talířů a radliček. Tato kombinace podle Lemkenu umožní dobře zpracovat plevel, strniště nebo zelené hnojení. Při práci nejprve přichází na řadu talíře, poté radličky. Obzvláště talíře jsou nezbytné pro zpracování delších rostlinných zbytků a pro zabránění jejich hromadění.

Talíře o průměru 510 mm jsou uspořádány symetricky a jsou namontovány na listových pružinách podobných těm, které se používají u malých talířových bran Heliodor. Hloubka zpracování je nastavitelná podle potřeby. Radličky jsou umístěny též symetricky do tří řad, přičemž vzdálenost mezi nimi je 30 centimetrů a každá se překrývá po 2,5 centimetrech. Talíře by neměly pouze řezat organické zbytky a bránit ucpávání radliček, ale také otevřít tvrdou zem. Stroj je tak vhodný i do suchých podmínek. Hloubka zpracování půdy činí od 2 do maximálně 10 cm. Hloubka se nastavuje pomocí opěrných kol vpředu a po stranách. Pro efektivnější odplevelení může být zadní válec nahrazen jinými druhy válců.

Koralin je zajímavým nástrojem pro hubení plevelů a mechanickou alternativou k ničení plevelů chemickou cestou.

Koralin bude v roce 2020 k dispozici v omezeném množství v pracovních šířkách 6,60 a 8,40 m. Na veletrhu se též představí rozmetadla hnojiv Spica, Tauri a Polaris.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Lemken

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.