Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Roosevelt do tohoto traktoru vkládal naději. Caterpillar D2 měl postavit Ameriku na nohy

Zveřejněno: 3. 6. 2019

Prezidentský kandidát F. D. Roosevelt ve volebním programu sliboval, kromě jiného, zrušit zbytečné úřady a komise, snížit platy, snížit vládní výdaje ukončit vládní půjčky a vládní deficity a vyrovnat vládní rozpočty. V průběhu prvních 100 dní Rooseveltovy vlády bylo přijato několik opatření, například nařídil vládě financovat velké stavby (letiště, silnice, apod.), které pomohly překonat nezaměstnanost. Stimulovat americkou ekonomiku měl pomoci i legendární traktor Caterpillar D2.

Využití traktory nalezly jak v zemědělství v agregaci například s pluhy, tak ve stavebnictví – byly vyráběny i „dozer“ varianty.

V průběhu let 1933–1937 během vlády prezidenta Franklina D. Roosevelta v USA se zavedl soubor opatření a ekonomických a sociálních reforem s cílem podpořit, ozdravit a zreformovat státní ekonomiku Spojených států během Velké hospodářské krize, která zapříčinila velký propad akcií na americké burze a následovný hospodářský kolaps v roce 1929. V důsledku tohoto krachu se de facto zhroutily ekonomiky mnoha zemí po celém světě. V rámci New Deal, v češtině často také Nový úděl, jak se označuje výše zmíněný soubor opatření, začal dnes jeden z největších výrobců stavební techniky na světě, Caterpillar, vyrábět nové traktory, včetně modelu D2.

Kompaktní traktor D2 představila společnost Caterpillar v roce 1938. Jednalo se o nejmenší vyráběný dieselový pásový traktor tohoto výrobce. Vyráběl se v továrně, která byla umístěna v Peoria, ve státě Illinois, USA. Přestal se vyrábět v roce 1957. Vyrobeno bylo celkem 26 454 traktorů typu D2. Jeho hmotnost se pohybuje přibližně od 3365 kg do 3871 kg v závislosti na roku výroby. Osazen je čtyřválcovým motorem Caterpillar o výkonu 24 kW (32 hp). K dispozici má pět rychlostních stupňů vpřed a jednu zpátečku. Typ D2 byl vybaven zdvihem nářaďové lišty Killifer a šlo k němu připojit řadu nářadí pro kultivaci a všeobecné polní práce. Nářaďovou lištu šlo sejmout a traktor použít k orání a kultivaci. V roce 1948 se začala vyrábět i verze D7 s vyšším výkonem 69 kW (92 hp) s pěti rychlostmi vpřed a čtyřmi vzad. Typ D7 byl robustní a bezporuchový a byl rozšířen po celém světě. Vyrobeno bylo 49 100 kusů série 7M, 1T, 3T a 6T. Jako všechny traktory Caterpillar té doby se startoval pomocí dvouválcového přídavného benzínového motoru.

Využití traktory nalezly jak v zemědělství v agregaci například s pluhy, tak ve stavebnictví – byly vyráběny i „dozer“ varianty.

Traktor D2 je v hledáčku sběratelů. Není-li traktor po kompletní renovaci, jeho cena se pohybuje okolo 200 000 CZK (v závislosti na roku výroby). Prodávající jsou dokonce ochotni spolu s traktorem prodat i originální návod k obsluze a servisní příručku například z roku 1941.

Trhu pásových traktorů dominovaly již od počátku 20. století stroje navržené a vyrobené v USA. Zlatý věk tohoto typu traktorů nastal na začátku 30. let, kdy se objevily první typy s dieselovým motorem, a pokračoval až do počátku 60. let.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: technikboerse, purplewave, TripleS2007

1) čerpáno z Wikipedie a The Tractor Book

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.